1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vaaliehdokas Abdullah: Meillä on todisteita laajasta vaalivilpistä

Afganistanin torstaisten presidentinvaalien ehdokas Abdullah Abdullah sanoo, että hänellä on todisteita laajasta vaalivilpistä. Presidentti Hamid Karzain haastaja järjesti aiheesta tiedotustilaisuuden sunnuntaina Kabulissa.

Ulkomaat
Abdullah Abdullah
Abdullah AbdullahHumayoun Shiab / EPA

Abdullahin mukaan äänestystä on peukaloitu laajasti.

- Alustavat raportit, joita olemme saaneet ovat hälyttäviä, Abdullah totesi tiedotustilaisuudessa. - Vaaleissa on saatettu tehdä koko maassa tuhansia rikkomuksia. Siitä ei ole epäilystäkään, Abdullah sanoi.

Vaalien alustavia tuloksia odotetaan aikaisintaan ensi tiistaina. Virallisia tuloksia lupailtiin alunperin syyskuun kolmas päivä, mutta odottelu saattaa venähtää paljon pidemmäksi. Ääniä yhteen laskevan vaalikomitean johtaja Daoud Ali Najaf sanoi sunnuntaina, että vilppiepäilyistä tehtyjen valitusten paikkansapitävyys pitää tutkia ennen kuin vaalituslokset voidaan julkistaa.

Presidentinvaaleissa on määrä järjestää toinen kierros, ellei kukaan ehdokkaista saa yli puolta annetuista äänistä.

Abdullah Abdullah on Pohjoisen liiton johtohahmo, joka toimi ulkoministerinä, kunnes istuva presidentti Hamid Karzai erotti hänet vuonna 2006. Karzai edustaa Afganistanin suurinta kansanosaa, pataaniväestöä.

Yhdysvaltain erikoslähettiläs Richard Holbrooke sanoi sunnuntaina Heratissa Yhdysvaltain odottavan Afganistanin vaalielinten raportteja ennen kuin vaalien rehellisyyteen pystyy ottamaan kantaa.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi