Pissaa suihkussa - pelasta maailma

Brasilialainen ympäristöjärjestö SOS Mata Atlântica kehottaa ihmisiä pissaamaan suihkussa. Järjestön laskujen mukaan jokainen ihminen, joka jättää pissaamatta pönttöön eikä siten käytä vettä pöntön huuhteluun, säästää 4 380 litraa juomavettä vuodessa.

Ulkomaat
Illuusiomainen kuva, jossa on optisesti luotu harha jättimäisestä vessanpöntöstä kerrostalojen keskellä.
Suurissa kerrostaloissa kulutetaan päivittäin valtavat määrät vesivessojen vettä. Kuvassa taiteilija Marc Dittrichin wc-luomus eräässä kahvilassa Saksan Kölnissä.EPA / Jörg Carstensen

Maailman pelastaminen on kiinni pienistä teoista. Brasilialainen atlanttisten metsien suojeluun vihkiytynyt ympäristöjärjestö SOS Mata Atlântica kampanjoi vedensäästämisen puolesta erikoisella tavalla. Se vetoaa ihmisiin, jotta he pissisivät suihkussa.

Järjestö laskee ja järkeilee, että pönttöön pissiminen ja huuhtelu kuluttaa turhaan vettä. Jos pissit suihkussa, etkä siten vedä vessaa, säästät vuodessa tuhansia litroja vettä juotavaksi.

Järjestön kampanjaa ryydittää muun muassa animaatioelokuva, joka pyörii useilla brasilialaisilla tv-kanavilla ja internetissä. Filmillä kerrotaan, että 95 prosenttia pissasta on vettä.

Samalla myös todistellaan, ettei suihkussa pissaamisessa ole erityistä hygieniariskiä, eikä kylpyhuoneesta tule Viipurin aseman vessan hajuista, jos muistaa pissata heti suihkun alussa.

Järjestön vakavampi tavoite on Brasilian atlanttisissa metsissä ja myös sademetsissä. Esimerkiksi sokeriruo'on ja kahvin viljelyalojen laajentaminen on tuhonnut 90 prosenttia atlanttisista metsistä sadan viime vuoden aikana. Myös Rio de Janeiron ja Sao Paulon pidäkkeetön laajentaminen on tuhonnut atlanttisia metsiä.

Suihkussa pissaamisella halutaan myös kiinnittää huomiota siihen, että ympäristön suojelemiseksi ja vaikka veden säästämiseksi tavallisen ihmisen pienillä teoilla on suurta merkitystä.

Edelleen muistutetaan, ettei veden juoksuttaminen valtoimenaan tiskatessa ole tarpeellista tai viisasta. Brasilialaisjärjestö opastaa myös kierrättämään ja pitämään jääkaapin sujettuna, jos ei ole mitään sieltä ottamassa tai sinne laittamassa.

Lähteet: YLE Uutiset