Koirista riitaa Tanskassa - sekarotuisten surmaamistakin ehdotettu

Tanskassa velloo parhaillaan koirasota, kertoo The Economist -lehti. Vaarallisina pidettyjen rotujen kieltämisestä lähtenyt keskustelu on johtanut jo siihen, että maan kaikkien sekarotuisten koirien surmaamistakin on ehdotettu.

Tanskan kennelliiton mukaan pitbull terrierien, mastiffien ja rottweilereiden määrä maassa on kasvanut noin tuhannesta jopa 20 000:een viimeisen viiden vuoden aikana. Samaan aikaan vastaavankaltainen nousu on nähty koirien tekemissä väkivaltaisissa hyökkäyksissä, etenkin pienempien lemmikeiden kimppuun.

Tanskalaisen uutistoimisto Ritzaun mukaan väkivaltaisia hyökkäyksiä tapahtuu noin kahden viikon välein. Useita ihmisiä on loukkaantunut hyökkäyksissä, mutta kuolemantapauksilta on vältytty. Sen sijaan lukuisia kissoja, kaneja ja pienempiä koiria on saanut surmansa koirahyökkäyksissä.

Pelko siitä, että koirahyökkäys johtaisi myös ihmisen kuolemaan on nyt nostanut koirat poliittiselle kartalle. Tanskan tuore pääministeri Lars Løkke Rasmussen onkin ajanut uutta lakia, jolla aggressiivisiksi katsotut koirarodut - muun muassa pitbull terrierit ja mastiffit - kiellettäisiin maassa tyystin.

Ehdotus on kuitenkin todettu ongelmalliseksi, kuten Ison-Britannian esimerkki on osoittanut. Tiettyjen koirarotujen kieltäminen on Britanniassa johtanut siihen, että risteyttämällä esimerkiksi mastiff ja pitbull on luotu täysin laillinen, sekarotuinen koira.

Naton pääsihteeriksi siirtyneen entisen pääministerin Anders Fogh Rasmussenin tilalle parlamenttiin noussut eläinlääkäri Flemming Møller on ehdottanut ongelmaan varsin radikaalia ratkaisua: kaikkien sekarotuisten koirien surmaamista. Møllerin mukaan sekarotuisten koirien tappaminen olisi ainoa mahdollinen keino eliminoida aggressiiviset piirteet tanskalaiskoirien perimästä.

Møllerin ehdotuksen mukaan elinkelpoisia olisivat ainoastaan kansalliseen kantakirjaan sukuperän kera rekisteröidyt koirat. Muut koirat voivat Møllerin mukaan olla seurausta kahden koiran lemmekkään kohtaamisen lisäksi myös rikollisesta jalostustoiminnasta.

Tanskassa syntyy joka vuosi noin 40 000 sekarotuista koiraa, joten joukkoteurastukset saisivat varsin hälyttävät mittasuhteet. Møller puolustaa kuitenkin näkemystään ja vaatii päättäväisyyttä.

Tähän mennessä ehdotus on kerännyt kuitenkin hyvin vähän kannatusta. Suunnitelmaa on verrattu internetpalstoilla jo natsien toimiin ja etnisiin puhdistuksiin.