1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansalaisjärjestöt vetoavat hallitukseen lehti-ilmoituksella

Joukko kansalaisjärjestöjä vetoavat hallitukseen Helsingin Sanomissa julkaisemassaan lehti-ilmoituksessa. Järjestöt vastustavat hallituksen aikeita vähentää apuaan kehitysmaille.

Kotimaan uutiset
Järjestöjen ilmoitus Helsingin Sanomissa
YLE

Järjestöt sanovat, että Suomi ei saa maksattaa taloustaantuman laskua maailman köyhimmillä valtioilla. Järjestöt vaativat, että kaikki ministeriöt osallistuisivat säästöihin tasapuolisesti, jotta säästöt eivät kohdistuisi juuri kehitysavun määrärahoihin.

Järjestöt painottavat, että leikkauksista kärsivät kaikkein haavoittuvimmat ryhmät, eli kehitysmaissa elävät naiset ja lapset. Lisäksi kehitysyhteistyö vaikuttaa ruoka- ja ilmastokriisien syihin, mikä estää maailmanlaajuisen turvallisuustilanteen kiristymistä.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, Kirkon ulkomaanapu, Suomen Punainen Risti, Suomen Rauhanliitto - YK-yhdistys ja kehitysmaatutkimuksen laitos.

Suomi on sitoutunut nostamaan kehitysavun YK:n suosittamaan 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2015. Järjestöt pelkäävät, että talouden taantuma vähentää tosiasiallisesti maksettuja kehitysapueuroja.

Tänä vuonna Suomen kehitysapu näyttää olevan noin 0,53 prosenttia bruttokansantulosta. Prosenttimäärä on noususuuntainen, koska talouden taantuma on vähentänyt reilusti Suomen vientiä ja pienentänyt bruttokansantuloa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi