Huumepoliisien valeostoon liittyvä oikeudenkäynti alkoi

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään huumepoliisien valeostoon liittyvä oikeudenkäynti valmistelevalla istunnolla. Jutussa on syytettynä kaksi keskusrikospoliisin poliisia.

Kotimaa
Oikeudenkäynti alkoi maanantaina valmistelevalla istunnolla. Kuvassa vastaajien asianajajat Mikko Helenius (oik.) ja Jan-Henrik Spåre.Päivi Happonen

Syyskuussa alkava varsinainen oikeudenkäynti käydään lähes kokonaan suljetuin ovin. Käräjäoikeus perusteli jutun laajaa salaamista sillä, että jutun julkinen käsittely vaarantaisi poliisin peitetoiminnan tulevaisuudessa. Valeostoon liittyvät poliisin tekniset ja taktiset toimet halutaan pitää salassa.

Oikeuden mukaan jutun julkinen käsittely myös aiheuttaisi vakavaa vaaraa valeostoon liittyvien henkilöiden turvallisuudelle. Jutun syyttäjä ja syytettyjen asianajajat olivat tyytyväisiä oikeuden päätökseen jutun salaamisesta.

Valtakunnansyyttäjä Jukka Rappe syyttää keskusrikospoliisin rikostarkastajaa ja rikoskomisariota virkavelvollisuuden rikkomisesta huumausainejutun tutkinnassa vuonna 2006. Rikoskomisariota syytetään lisäksi virkasalaisuuden rikkomisesta.

Syytteet koskevat keskusrikospoliisin tekemää huumausainejutun tutkintaa vuonna 2006. Syytteiden mukaan poliisin suorittamassa valeosto-operaatiossa käytettiin henkilöitä, joilla ei ollut lain mukaan vaadittavaa kelpoisuutta valeostoon. Lain mukaan valeoston saa tehdä vain henkilö, joka on saanut siihen erikseen koulutuksen. Keskusrikospoliisin syytteessä olevat poliisimiehet kiistävät syytteet.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe ei maanantaina suostunut kertomaan, oliko rikostutkinnan mukaan valeostossa käytetty poliisimiestä vai ulkopuolista tahoa. Huumejutun tutkinnassa rikoksista epäiltiin kuutta poliisia, mutta syytteet nostettiin vain kahta poliisia vastaan. Valtionsyyttäjän mukaan oikeudessa käsiteltävä huumepoliisien juttu ei ole hyvin vakava rikosepäily.

- Tämä ei ole mikään erityisen vakavan oloinen rikosepäily, joten seuraamussuositukseni on joko sakkoa tai mahdollisesti lyhyt ehdollinen vankeusrangaistus, valtionsyyttäjä Rappe totesi tiedotusvälineille oikeussalin ulkopuolella.

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa lähikuukausina myös toinen oikeusjuttu, jossa syytetään Helsingin poliisin ja keskusrikospoliisin poliiseja virkarikoksista huumejutun tutkinnan yhteydessä.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Happonen