Mestarit löytyvät Urheilukoulun taulusta

Puolustusvoimat on merkittävä huippu-urheilun tukija Suomessa ja Hennalassa toimiva 30-vuotias Urheilukoulu tärkeä valmennuskeskus. Urheilukoulun alokkaiden joukkoon mahtuu monta maailmanmestaria, olympiavoittajaa ja muita urheilulegendoja.

urheilu
Lähikuva Mestareiden taulusta. Suomen lippu ja olympiarenkaat kertovat, että kyseinen urheilija on menestynyt OlympialaisissaTapani Ripatti / YLE

Urheilukoulu on toiminut Hämeen Rykmentin alaisuudessa Hennalassa vuodesta 1979. Tähän mennessä Urheilukoulun läpi on kulkenut lähes 4 800 huippu-urheilijaa, jotka ovat edustaneet yli 50 eri urheilulajia.

Puolustusvoimiiin luotiin jo noin 45 vuotta sitten urheilukomppaniat Santahaminaan ja Kajaaniin, joissa huippu-urheilijat saattoivat saada asevelvollisuuteen kuuluvan sotilas- ja taistelukoulutuksen lisäksi myös urheiluvalmennusta.

Nyt huippu-urheilijoiden koulutus ja tutkimus ovat keskitetty Urheilukouluun. Lahti onkin urheilujoukoille erinomainen paikka. Kaupungista löytyy erinomaisia harjoittelumahdollisuuksia ja läheisyydessä ovat Pajulahden ja Vierumäen urheiluopistot. Lahdesta on myös lyhyt matka pääkaupunkiseudulle.

Kymmenisen vuotta sitten heräsi ajatus nostaa Hennalan muonituskeskuksen seinälle Mestareiden taulu, johon tulisi kaikkien huippu-urheilijoiden nimet, jotka ovat suorittaneet asevelvollisuutensa joko 1960-luvulla urheilukomppanioissa tai Lahden Urheilukoulussa.

Tällä hetkellä taulussa on 171 nimeä; eri lajien maailmanmestareita, olympiamitalisteja ja urheilulegendoja, kuten Jari Litmanen, Sami Hyypiä ja tietenkin Matti Nykänen.

Viiden Suora

Yksi muistettavin saapumiserä oli vuonna 1988. Tuolloin Urheilukouluun pääsi Mika Häkkinen, Kimmo Kinnunen, Mikko Kolehmainen, Valentin Kononen sekä Janne Salmi. Kaikkien nimet ovat ikuistettu Mestareiden tauluun.

Tällä hetkellä Urheilukolun kantahenkilökuntaan kuuluu kolme maailman huipputason urheilijaa; painija Kimi-Jussi Nurmela, judoka Jaana Sundberg sekä suunnistaja Tero Föhr.

Urheilukoulu merkittävä valmennuskeskus

Elokuun 21. päivä oli juhlava Urheilukoululle ja Hämeen Rykmentille. Kesän saapumiserällä oli valatilaisuus Ankkurin rannassa sekä Urheilukoululla 40-vuotisjuhlaseminaari Hennalassa. Seminaarissa pohdiskeltiin mm. Urheilukoulun ja olympiavalmennuksen yhteistyötä.

Puolustusvoimat ovat eräs merkittävimmistä huippu-urheilun tukijoista ja Hennalassa toimiva Urheilukoulu laajan lajikirjonsa puolesta Suomen merkittävin valmennuskeskus.

Lähteet: YLE Tapani Ripatti