1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omena

Kirjaston omenapuu pelastui viime tipassa

Kaupunginkirjasto ja Tilakeskus etsivät henkilökunnalle uudet pysäköintipaikat, ettei kirjastopuiston arvokasta puuvanhusta tarvitse kaataa. Kaatosuunitelmat ovat herättäneet kohun Lahdessa. Huolestuneet kaupunkilaiset ovat käyneet kuvaamassa omenapuuta.

Kenen päähän putosi omena, kun ideoitiin parkkitilaa omenapuun paikalle? Kuva: YLE / Markku Lähdetluoma

Lahden kirjastopuiston vanhaa omenapuu säästyy. Puuta oltiin kaatamassa kirjaston henkilökunnan parkkipaikan tieltä, mutta maanantaille suunniteltu kaato on peruutettiin perjantaina.

Lahden kaupunginkirjasto ja Tilakeskus neuvottelevat henkilökunnan pysäköintipaikoista vielä ensi viikolla. Kirjaston apulaisjohtajan Hannu Ikäläisen mukaan uusissa neuvotteluissa lähdetään liikkeelle siitä, että vanha puu säästetään.

Kaatosuunnitelmat ovat nostattaneet Lahdessa kohun. Vanhan omanpuun hävittämistä ovat vastustaneet mm. Lahden kaupunginpuutarhuri, ympäristölautakunnan puheenjohtaja sekä kirjaston pääarkkitehti. Myös lahtelaiset ovat puolustaneet puuvanhusta.

- Kaupunkilaiset ovat käyneet ahkerasti ihailemassa ja kuvaamassa omenapuuta, sitä selvästikin halutaan suojella, kertoo Ikäläinen.

- Lopetan Lahden kirjastossa käymisen, jos omenapuuu kaadetaan, totesi ohikulkenut kaupunkilainen Lahden Radiolle.