1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Punkalaidun

Kuntia patistetaan asuttamaan pakolaisia

Kuntia patistetaan asuttamaan nykyistä huomattavasti enemmän pakolaisia ja maahanmuuttajia. Sisäministeriö näkisi mielellään monen tulijan jäävän vastaanottokeskuspaikkakunnalleen, mutta esimerkiksi Punkalaitumella toivotaan vastuunjakoa.

Punkalaitumen vastaanottokeskus. Kuva: YLE / Juha Kokkala

Erityisesti kiintiöpakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sijoittaminen kuntiin on vaikeaa.

Turvapaikka-asioita ja kotouttamisen haasteita pohditaan sisäasiainministeriön yhteistyötilaisuudessa Tampereella maanantaina.

Viime vuonna Pirkanmaalle tuli lähes 2300 maahanmuuttajia. Asukkaita alueen kahdessa vastaanottokeskuksessa on parisen sataa.

Ruuhka rajoilla tuntuu myös Punkalaitumella

Punkalaitumella vastaanottokeskus avasi ovensa uudelleen viime marraskuussa parin vuoden tauon jälkeen. Kunta ilmoittautui ensimmäisten vapaaehtoisten joukossa lievittämään turvapaikanhakijaruuhkaa.

Puitteet olivat Punkalaitumella jo valmiina, ja Suomen Punaisen Ristin hoitamaan keskukseen oli alueella ehditty tottua sen aiemman toiminnan aikana.

Varsinainen vastaanottokeskus asuttaa tällä hetkellä vähän yli sata ihmistä, ja lisäksi kolmisenkymmentä on yksitysmajoituksessa. Tulijoita olisi täälläkin lisää, mutta tilaa on tällä hetkellä lähinnä hätämajoitukselle.

- Totta kai yleinen tilanne on se, että Suomeen on tullut paljon erityisesti aikuisia turvapaikanhakijoita. Paine tuntuu meilläkin, keskuksen apulaisjohtaja Juho Suoramaa sanoo.

Odottava tunnelma

Elokuisena hellepäivänä mistään ei huomaa, että Punkalaitumen vastaanottokeskus Haukankoskella ehti olla pitkään suljettuna. Rutiinit pyörivät hiljalleen ja tunnelma on odottava.

Toiminnan alettua uudelleen keskuksen oli tarkoitus erikoistua lapsiin ja nuoriin, mutta äkillisesti alkuvuoden aikana kasvanut tarve pakotti laajentamaan myös perheiden vastaanottoon.

Nuoret asukkaat tuntuvat viihtyvän, ja jotkut ovat saaneet puolessa vuodessa kielenkin haltuun. Yksi heistä on syntyjään afganistanilainen Asghar Heidari.

- Nyt kaikki on hyvin, mutta aivan alussa oli vähän vaikeaa. Täällä on hyviä kavereita ja henkilökunta on mukavaa.

Haluaako Asghar jäädä lopullisesti Suomeen?

- No, se on vielä vähän vaikea sanoa, hän nauraa.

Lähes kaikki Punkalaitumelle keskuksen avauduttua saapuneet turvapaikanhakijat ovat siellä edelleen. Odottavan aika on pitkä.

- Emme osaa arvioida, milloin oleskelulupapäätöksiä tulee. Nyt syksyllä alkanee kuitenkin olla sellaiset ajat käsillä, että moni alaikäinen saa päätöksensä, Suoramaa kertoo.

Sijoituksissa riittää päänvaivaa

Kun oleskelulupapäätöksiä alkaa tipahdella, on edessä seuraavaksi kuntasijoitusten pohtiminen. Maahanmuuttajien asuttaminen ei ole ollut laman keskellä kärvistelevien kuntien toivelistan kärjessä.

Sisäministeriö näkisi mielellään monen tulijan jäävän vastaanottokeskuspaikkakunnalleen, mutta esimerkiksi Punkalaitumella toivotaan vastuunjakoa.

YLE Tampere / Juha Kokkala