Kaksi vuotta sitten Savukoskelta toimitettiin Japaniin 500 kiloa matsutakea, eli männyn tuoksuvalmuskaa. Suomessa sieni hyväksyttiin kauppasieneksi vuonna 2007.
Matsutake etsitään ja poimitaan paitsi japanilaisten halun, niin myös sienen korkean hinnan vuoksi. Sieni on määritelty neljään laatuluokkaan. A-luokan sienestä maksetaan Savukoskella 17 euroa kilolta.
Vieraita Tokiosta tulossa
Kaisa Aikioniemi-Stenberg on innokas sienestäjä. Viime sienireissulta sientä taas löytyi ja kiinnostus matsutakeen kasvoi. Kaisa on osallistunut japanilaisten Savukoskella järjestämään matsutake -koulutukseen ja on sienen käsittelyssä ja etsimisessä jo hyvä asiantuntija.
Taas pian Tokiosta saapuu Savukoskelle joukko matsutaken asiantuntijoita. Miksi japanilaiset?
Korvatunturinmaan osuuskunnan puheenjohtajan Kari Kilpimaan mukaan tuoksuvalmuska on kuulunut japanilaiseen ruokakultuuriin jo satoja vuosia.
Sen syönti oli 1600- ja 1700 -luvuilla sallittu vain Japanin keisarillisessa hovissa. Nyt se on koko kansan himoitsema herkku.
Miksi Savukoskelta?
Tuoksuvalmuskan esiintyminen on Japanissa vähentynyt muun muassa sen innokkaan poiminnan, mäntymetsien vähentymisen ja metsätalouden tehostumisen vuoksi.
Nykyisin sientä saadaan Japanissa talteen vain 200 tonnia vuodessa, kun määrä esimerkiksi vuonna 1941 oli 12 000 tonnia. Tuoksuvalmuskaa tuodaan Japaniin noin 3000 kiloa; Kiinasta, Koreoista, USA:sta, Kanadasta ja nyt myös Pohjoismaista.
Kari Kilpimaan mukaan matsutaken poiminta-aika on nyt parhaimmillaan. Sienen kasvu on alullaan, joten on varmaa, että nyt löytyvät sienet kuuluvat A- tai B-ryhmään.
- Matsutaken perään kannattaa lähteä ihan vasiten, Kilpimaa patistelee. Hänen mielestään tuon arvokkaan sienen haku on kuin aarteen etsintää.
Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen