1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuinkas kävikään: Vaasan supermarket oli aikaansa edellä

Vaasassa hämmästeltiin 1960-luvulla uutta, itsepalveluun perustuvaa kauppamuotoa - Suomen ensimmäistä supermarketia. Marketin pihalle perustettiin myös huoltoasema. Marketista pikkupojat hakivat Batman-purukumia sekä appelsiinien verkkopusseja.

Kotimaan uutiset
TT -Supermarketin tiloissa Vaasan Vetokannaksella toimivat nykyään Alko ja Siwa.YLE

Vaasa oli 1960-luvun puolivälissä pienkauppojen ja tukkuliikkeiden kaupunki. Isoja tavarataloja oli kaksi, osuusliikkeiden omistamat Sokos ja Centrum. Kauppahalli ja tori olivat vielä tuolloin merkittäviä kauppapaikkoja.

Vaasan Vetokannaksen kaupunginosa, parin kilometrin päässä Vaasan keskustasta, oli vielä 1960-luvun puolivälissä kuin kaupunki kaupungin sisällä. Alueella oli vahvaa teollisuutta, mm. Bockin panimo, Vaasan verkkotehdas ja Rikkihappo oy, jotka olivat tuolloin suuria työllistäjiä. Lisäksi oli tietenkin pienimuotoista yritystoimintaa ja kauppoja.

Ennen Tukku-Tulimaa Oy:n perustamaa Suomen ensimmäistä supermarketia, Vetokannas oli pienkauppojen aluetta. Yksityiset kauppiaat, osuusliikkeet ja Kesko olivat vahvoilla. Asutuksen laajentuminen uusien kerrostalojen sekä omakoti- ja rivitaloalueiden myötä laajensivat liikkeiden asiakaspohjaa. Tulimaiden TT - Supermarketista tuli heti valtavan suosittu ja pienkauppojen alasajo alkoi.

TT - Supermarketin omistajiksi kirjattiin Tulimaiden veljesten (Heikki, Raimo ja Erkki) nuorimmat, alaikäiset pojat. Näin voitiin turvata kaupan omistuksen pysyminen suvun hallussa.

Ainoa yksityisistä kauppiaista, joka pysyi kilvassa mukana oli Gunnar Heinola. Vetokannaksen Pukinkulmaan rakennettiin Heinolan uusi kauppa, joka toimi osin markettyyppisellä konseptilla, mutta tarjosi myös kala- ja lihatiskin palveluita. Gunnar Heinolan kauppaa jatkoi poika Leif Heinola, joka luopui kaupasta vuonna 2003 eläkkeelle siirtymisen myötä. Uusien yrittäjien jatkamana päivittäistavarakauppa ei kuitenkaan kannattanut ja nyt kiinteistössä toimii lemmikkieläintarvikekauppa.

Supermarket ja huoltoasema samalle tontille

Tukku-Tulimaa Oy:n perustama TT-Supermarket oli ajastaan vuosikymmeniä edellä. Supermarketin lisäksi konseptiin kuului samalla tontilla sijainnut huoltoasema, jonka Tulimaat omistivat ja liiketoiminnasta vastasi Esso. Huoltoaseman piti alun perin olla nk. kylmäasema, mutta Esso ei ollut halukas automaattiaseman pyörittämiseen eikä Suomessa tuolloin automaattimittareita juurikaan ollut.

Bensa-asema avattiin vuonna 1967 ja vuonna 1970 liiketoiminnan otti hoteisiinsa silloinen asemanhoitaja Aulis Latvasalo. Latvasalo muistelee, että kauppa kävi huoltoasemalla kuin siimaa, varsinkin silloin, kun Tulimaat myivät marketissaan halvoilla tarjoushinnoilla maitoa tai vaikkapa arbuuseja eli vesimeloneita. Vaasalaiskauppiaat ja lähiseutujenkin kävivät TT-supermarketista ostamassa maidot omille tiskeilleen myytäväksi.

Latva-Salojen hoteissa huoltoasema oli 1980 -luvun alkupuolelle saakka. Sen jälkeen huoltamo oli eri yrittäjien hallussa, kunnes toiminta päättyi 1990-luvun alkupuolella. Huoltamotoiminnan hiipuminen aiheutui Supermarketin toiminnan hiljentymisen myötä

Tulimailla oli käytössään liikekonsepti, jota nykyiset keskusliikkeet toteuttavat omissa super- ja hypermarketeissaan. TT Supermarket oli tiukasti veljesten tukkuliikkeen ohjauksessa.

Tulimaat omistivat Supermarketin vuoteen 1974, jolloin liiketoiminta siirtyi tukkuliike Pohjanmaa Oy:lle. Sittemmin Pohjanmaa Oy luopui Supermarketista tukkuliikkeiden konsolidoitumisen myötä. Tukkuliike Pohjanmaa myytiin Tukolle. Jonkin aikaa tiloissa toimikin Sparmarket. Kiinteistön omistus säilyi edelleen Tulimailla.

Sittemmin kiinteistö myytiin yksityiselle Sparmarketin toiminnan päättymisen myötä. Nykyisin kiinteistössä toimii Tradekan omistama Siwa sekä Alko oy:n myymälä. Lähialueen tehtaat ovat hiipuneet. Niissä on nykyisin pienyritystoimintaa tai tehdaskiinteistöjä on muutettu asunnoiksi. Rikkihappo Oy jatkaa edelleen Kemira Oy:nä.

Vaasan kaupan rakenne alkoi muuttua vauhdikkaasti vuonna 1971, jolloin kaupungin keskustaan perustettiin ensimmäinen market-tyyppinen elintarvikeliike, K-market Viking. Kaupan perusti Mauri Öljymäki. Pian tämän jälkeen Vaasan ydinkeskustaan perustettiin Tukon elinatarvikemarket ja Citymarket. Tavaratalot Sokos ja Centrum puolestaan laajensivat elintarvikeosastojaan.

Nyt Vaasasta ovat tukkuliikkeet hävinneet, Sokoksen ja Centrumin tavarataloja ei enää ole, Öljymäen Viking-kaupat ovat historiaa. Uudet toimijat ovat tulleet tilalle ja uusi kauppakeskittymä, Kivihaka, toimii vilkkaasti. Vaikka kaupan muutokset Vaasassa ovat olleet rajuja, niin kaupunki on edelleen varsin vilkas kauppakaupunki.

Pikkupojan kokemus: Batman-purukumia ja verkkopussihattuja

Ray Karppinen Sipoosta kertoo sähköpostitse muistojaan Suomen ensimmäisestä supermarketista:

"Täytin 5-vuotta samana vuonna kun kyseinen kauppa perustettiin Vaasaan. Supermarket sijaitsi isossa punatiilisessa rakennuksessa muutaman kivenheiton päässä Pukinkulmasta Gerbyyseen päin Se oli tärkeä kauppapaikka meille Palosaaressa asuville pikkujätkille, koska sieltä kävimme ostamassa mm. Batman-purukumia joiden ohessa saatiin kehittämätön Batman-aiheinen kuva. Se vietiin äkkiä kotiin.

Mutsin avustuksella tehtiin ohjeiden mukainen kehiteliuos pesupulverista ja vedestä pieneen kulhoon jossa Pingviinimiehen tai Kissanaisen kuva kehittyi savukerasian kokoiseen paperiin joka hetken aiemmin oli vielä blanco.

Mieleen on jäänyt myös valkosuikkaisen kauppiaan kaupantekomeiniki. Tepastellessani hyllyjen välissä kohti karkkiosastoa kohdallani oli mies joka kyseli kauppiaalta perunoita. Kauppias osoitti kohti ylempää hyllyä, jossa oli perunoita isoissa säkeissä. Asiakas vastasi: En mä noin paljoa halua. Myöhemmin näin pihalla saman ukon nostavan perunasäkin autonsa takakonttiin.

Supermarketissa myytiin myös appelsiineja puolen tusinan verkkopusseissa, mikä ei ollut tavanomaista 60-luvulla. Mutsin ostettua kotiin meidän perheen ensimmäisen pussukan, minä värkkäsin verkkopussista saksilla leikaten itselleni kesähatun, jota kaverit Pallokadulla selkeästi kadehtivat. Muutaman päivän kuluttua Supermarketin verkkohatut olivat muutaman viikon ajan Pallokadun pikkupoikain trendihattu."

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Pekka Autio

Lue seuraavaksi