1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Savcor ennustaa synkkeneviä näkymiä

Mikkeliläsien Savcor-konsernin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalo sanoo, että laman pohjaa ei ole Suomessa vielä nähty.

Hannu Savisalo Kuva: YLE

Savcor toimii Mikkelissä ja Australiassa Sidneyssä – ja nykyään yhä enemmän Australian ja Aasian suunnalla. Savcor aloitti bisneksensä selluteollisuudessa korroosionestolla.

Bisneksen vetäjä sanoo, että maapallon toiselta puolelta katsottuna kaikki investoinnit ovat edelleen pysähdyksissä tai lykätty tulevaisuuteen.

Suomen asema on edelleen kehno, eikä valoa ole näkyvissä vielä vähään aikaan. Suomi on hyvin riippuvainen investointitarvikkeiden ja -palveluiden viennistä.

Savisalo on huolissaan siitä, miten aloittelevien yritysten käy. Edellisen laman aikana moni aloitteleva korkean teknologian yritys selvisi Nokian imussa, mutta nyt on hankalampaa.

Valtion pitäisi hänen mukaansa varata erityinen tukiraha aloittelevia 10 - 20 hengen high tech -yritykisä varten. Aloittelevia huippuosaajien yrityksiä on maassa hänen tietämänsä mukaan useita. Niitä tukemalla turvattaisiin seuraavan sukupolven yrittäjyys ja paljon työpaikkoja.

Konsultointia ja kännykänkuoria

Savcor on nykyään mukana monessa paperitehtaiden ruostesuojauksesta ja metsäalan konsultoinnista räätälöityihin kännykänkuoriin ja pinnoitteisiin saakka. 28 vuodessa se on kasvanut maailmanlaajuiseksi 1 700 ihmistä työllistäväksi liiketoiminnaksi. Se on listautunut pörssiin Australiassa ja Suomessa.

Hannu Savisalon mielipiteitä voi kuunnella lisää Yle Areenasta.