Yhdysluokkien määrä vähentynyt kouluissa

Peruskoulun yhdysluokkien määrä on vähenemään päin. Lakkautukset suurentavat kouluja, jolloin esimerkiksi ykkös- ja kakkosluokkalaiset työskentelevät entistä harvemmin saman opettajan johdolla.

Koulutus ja kasvatus
Koulun oppilaita luokassa.
Mika Moksu / Yle

Pirkanmaalla on tänä lukuvuonna tilastoitu noin 160 yhdysluokkaa. Oppilaalle malli voi olla myös etu, tutkimusten mukaan se kehittää oma-aloitteisuutta ja sosiaalisia taitoja.

Tampereen Terälahden koulussa aloitti syksyllä kaksi yhdistettyä opetusryhmää. Ykkös- ja kakkosluokkalaisten opettaja Tuija Salonen uskoo, että muutamassa kuukaudessa luokan toiminta löytää oman uomansa.

- Vähitellen, kun tutustumme toisiimme, niin väki eriytyy. Edistyneemmät voivat tehdä omia juttujaan ja sellaiset oppilaat, jotka kaipaavat vähän enemmän harjoitusta, saavat omanlaisiaan tehtäviä, Salonen kuvailee.

Yhdysluokassa tuen tarve saattaa kasvaa

Ensimmäisten viikkojen aikana toiminta hakee suuntaansa, mutta Salonen uskoo, että muutaman kuukauden päästä tilanne on jo toisenlainen.

- Voi olla, että osalla oppilaista tuen tarve kasvaa, koska opettajan aika on toki pienempi yhtä lasta kohden. Toki lapsi apua tarvitessaan sitä saa, Salonen huomauttaa.

Lähteet: YLE Tampere