Oikeanlaisen pölypussin ostaminen ei helpotu tulevaisuudessakaan

Joskus tuntuu siltä, että on helpompi ostaa ydinohjus kuin oikeanlainen pölypussi pölynimuriin. Sata erilaista pölypussia on kuluttajan kiusa, mutta pienten erikoisliikkeiden elinehto.

tiede
Pölypussien standardoiminen veisi leivän pusseja myyviltä erikoisliikkeiltä.YLE / Juha-Pekka Inkinen

Kahvinkeitinten valmistajat löysivät yhteisen sävelen jo vuosikymmeniä sitten. Suodatinpusseja on markkinoilla vain kolme erilaista mallia. Valmistajasta ja kahvinkeittimen hienouksista riippumatta joku näistä kolmesta suodatinpussimallista istuu oman keittimen kahvikaukaloon.

Toisin on pölynimureiden maailmassa. Pölypusseja on markkinoilla satoja erilaisia, eikä standardoitua yleispussia ole näköpiirissäkään.

- Vuosia sitten muutama valmistaja yritti yhteistyötä ja " standard bag" -niminen yleispussi oli markkinoilla hetken aikaa. Siitäkin kuitenkin valmistajat alkoivat lipsua. Monissa uusissa imureissa on tälläkin hetkellä omanlaisensa pölypussi, kertoo kolmekymmentävuotta pölypusseja myynyt Tiina Sundell lahtelaisesta kodinkonetarvike Sundellista.

- Pölypussikauppa on maailmanlaajuista ja valmistajat haluavat siitäkin oman osansa. Sen takia tällaiset yleispussit eivät yleisty, Sundell jatkaa.

Markettien pölypussihyllyn kohdalla voi usein nähdä päätään hierovia ihmisiä pölynimurin mallinumero kourassaan. Oikeanlaisen pussin löytäminen on usein niin hankalaa, että imuroijat päätyvät pölypusseja myyviin erikoiskauppoihin.

- Pienen liikkeen ainoa kilpailuvaltti on pölypussien myynti. Jos pusseja olisi yhtä - kahta mallia, joita saisi marketeista, niin ihmiset ostaisi ne sieltä, toteaa pölypusseja myyvä Tiina Sundell.

Vanhat imurit joutuvat väistymään

Uusia pölynimurimalleja tulee markkinoille tiheästi ja lähes kaikkien mallien mukana tulee uusi pölypussimalli. Kaikki pölypussit eivät varmastikaan mahdu edes erikoisliikkeen hyllyille, vaan jotkut pölypussit joutuvat väistymään uusien tieltä.

- Ihan kaikkiin malleihin ei löydy enää pölypusseja. Sieltä vanhemmasta päästä alkaa niin käydä, että oikeanlaista pussia ei enää löydy, kertoo Sundell.

Vaikka oma ikääntynyt imurivanhus toimisi edelleen terhakkaasti, voi joutua imurinsa hyvästelemään pelkästään sen takia ettei oikeanlaista pölypussia ole enää markkinoilla.

Lähteet: YLE Lahti/ Vihtori Koskinen