1. yle.fi
  2. Uutiset

Geenit ja tottumus määräävät, mikä maistuu hyvältä

Suomalaisten maku on kehittynyt vuosien kuluessa. Olemme oppineet syömään vähäsuolaisempaa ja -rasvaisempaa ruokaa kuin isovanhempamme.

Vähäsuolainen
Raikkaita hedelmiä torilla.

Karvas maku on yksi perusmauista, joita me ihmiset maistamme eri tavalla. Toisen herkkyys karvauden maistamiseen on toista herkempi, eikä tilanne muutu, vaikka makuaistia harjoittaisi.

- Tiettyyn rajaan asti makuaan voi kehittää, mutta makuaistikin määräytyy geeneissä, sanoo tutkimusprofessori Anu Hopia Turun yliopistosta.

Suomalaisia on opetettu vuosien kuluessa vähäsuolaisemman ja vähärasvaisemman ruoan syöjiksi. Myös kansainvälistyminen on muuttanut makuaistiamme. Isovanhemmat pitävät siis jo geneettisesti erilaisesta ruoasta kuin lapsenlapsensa.

- Ihmiset myös ehdollistuvat ruoille ja yhdistävät ruoat muistoihin, mikä vaikuttaa siihen, maistuuko joku ruoka vai ei, kertoo Anu Hopia.

Lue seuraavaksi