Monet kesänäyttelyt jäivät tavoitteestaan

Kesätaidenäyttelyt ovat tänä vuonna vetäneet väkeä vaihtelevasti. Vaikka kotimaan matkailu on taantuman myötä lisääntynyt, ainakaan Retretti, Purnu ja Mäntän kuvataideviikot eivät aivan saavuttaneet yleisötavoitteitaan. Sen sijaan 20-vuotisjuhliaan viettäneen taidekeskus Salmelan kesänäyttelyssä kävi enemmän väkeä kuin koskaan ennen.

kulttuuri
Harrastajataidenäyttely liikuntasalissa
Sampsa Virkajärvi

Suomen vanhimpaan, vuodesta 1967 toimineeseen Purnun kesänäyttelyyn odotettiin tänä kesänä yli 6 000 kävijää. Tavoitteesta jäätiin, tosin lopulta vain muutamalla sadalla, kertoo Aimo Tukiaisen Purnun säätiön puheenjohtaja Mirja Tukiainen.

- Nimenomaan heinäkuu, joka on yleensä hyvinkin vilkasta aikaa meillä, jäi nyt arvioitua hiljaisemmaksi. Tuntuu, että vain yhden viikon ajan kävi sellaiseen tahtiin väkeä kuin yleensä heinäkuussa.

Taide ei mennyt kaupaksi kesällä

Mirja Tukiaisen mukaan myös taiteen myynti oli tänä kesänä hiljaista.

- Yksityiset eivät ostaneet juuri lainkaan ja yritykset eivät ollenkaan. Museot ostivat jonkin verran. Yhden viikonlopun kestäneessä Suvidesign-tapahtumassa kävi tosin hyvin yleisöä, Tukiainen kertoo.

Kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen lasikuituveistosten konservointi ja syksyllä alkavat putkiremonttityöt haukkaavat ison palan Purnun säätiön varoista.

Talousvaikeuksien takia on ehdotettu jopa välivuoden pitämistä tai näyttelytoiminnan lopettamista kokonaan. Purnuun haetaankin nyt ammattitaitoista ihmistä, joka ottaisi näyttelyt kokonaan haltuunsa.

- Täällähän on mielettömät puitteet, Mirja Tukiainen sanoo.

Mäntän näyttelyllä 7 300 näkijää

Mäntän kuvataideviikoille odotettiin 8 000 vierasta, eli saman verran kuin edellisenäkin kesänä. Kovin kauas tavoitteesta ei jääty, sillä Pekilon massiivisessa näyttelytilassa vieraili kesällä vajaat 7 300 taiteen ystävää.

Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja Veikko Halmetojan mukaan säätiöt eivät tänä kesänä ole ostaneet teoksia samaan tahtiin kuin edellisvuosina.

Sen sijaan yksityisiä sijoittajia teokset näyttivät kiinnostavan.

Taidekeskus Salmela ylsi ennätykseen

Mäntyharjulla sijaitsevassa Taidekeskus Salmelassa kävi tänä kesänä enemmän näyttelyvieraita kuin koskaan aikaisemmin - 26 000 vieraan raja saatiin nyt ensi kertaa rikki.

20-vuotisjuhlaansa viettäneessä Salmelassa järjestettiin kesäkuukausien aikana runsaasti oheisohjelmaa, muun muassa pari konserttia enemmän kuin yleensä. Taidekeskuksen toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalan mukaan tämä saattaa olla osasyy myös kuvataidenäyttelyn suureen suosioon.

Retretti "liian toiveikas"

Taidekeskus Retretin päänäyttelyssä on tänä kesänä voinut tutustua Albert Edelfeltin kesäaiheisiin teoksiin. Retretin tavoitteena oli houkutella Punkaharjulle jopa 80 000 - 100 000 kultakauden mestarista kiinnostunutta kesän viettäjää.

Vaikka odotukset osoittautuivat liiankin optimistisiksi, kovin kauas tavoitteesta ei olla jäämässä.

- Arvio oli kyllä hieman liian toiveikas. Olemme kuitenkin tällä hetkellä jo ylittäneet reilusti 70 000 rajan kävijämäärissä. Olemme siis paremmassa vauhdissa kuin esimerkiksi viime vuonna. Lapsia on käynyt nyt enemmän kuin ennen - tänä vuonna noin 10 000 kouluikäistä, Tapani Pennanen iloitsee.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Emma Vainio