Liettua tutkii ABC:n väitteen salaisesta vankilasta

Liettua aikoo tutkia, oliko Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lla salainen vankila Liettuassa lähellä Vilnaa. Tiedon vankilasta paljasti torstaina yhdysvaltalainen ABC-televisiokanava nimettömän CIA-lähteen tietoihin nojaten.

Ulkomaat

ABC:n mukaan CIA:n vankila toimi Liettuassa vuoden 2001 syyskuusta vuoteen 2005 asti ja siellä pidettiin kaikkiaan kahdeksaa terroristiepäiltyä. ABC kertoi myös, että Liettuan viranomaiset olivat itse osoittaneet rakennuksen CIA:n tarpeita varten.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite sanoi tiistaina Brysselissä, että maa aikoo tutkia ABC:n väitteen. Grybauskaite sanoi medialle, ettei hänellä ole tietoja vankilan olemassaolosta.

- Parlamentti on asettamassa ryhmän tutkimaan tapausta. Voin vain olla pahoillani, että Liettuan nimi on liitetty tällaiseen tapaukseen - se on minun henkilökohtainen mielipiteeni, Grybayskaite sanoi.

Myös Liettuan entinen presidentti Valdas Adamkus ja sitten pääministeri Algirdas Brazauskas sanoivat, etteivät tiedä mitään salaisesta vankilasta. Niinikään maan ulkoministeri kiisti tiedon.

Yhdysvaltain oikeusministeriö julkisti maanantaina tietoja CIA:n kuulustelumenetelmistä, joita on kerätty vuodesta 2004 asti. Raportti paljasti, että osa CIA:n kuulustelumenetelmistä ei kestä päivänvaloa.

Yhdessä tapauksessa syyskuun 11. päivän iskujen suunnittelijaksi epäillylle Khalid Sheikh Mohammedille sanottiin, että hänen lapsensa surmattaisiin, jos Yhdysvaltoihin kohdistuu uusia terrorihyökkäyksiä.

Lähteet: YLE Uutiset, BNS