Edward Kennedy – loistoa ja tragediaa

Yhdysvaltain ehkä tunnetuin senaattori Edward Moore Kennedy syntyi 22.2.1932 varakkaaseen katoliseen irlantilais-amerikkalaiseen perheeseen. Perheen ja ystävien piirissä Tediksi kutsuttu Edward oli nuorin Joseph ja Rose Kennedyn yhdeksästä lapsesta.

Ulkomaat
Kennedyn veljekset
Kennedyn veljekset Robert, Edward ja John.CBSN

Suuren osan elämästään Edward joutui viettämään julkisuuden valokeilassa. Hän oli demokraatteja äänestävien amerikkalaisten sankari, mutta monet republikaanit pitivät häntä tiukkana vastustajanaan.

Edward Kennedy pyrki presidentiksi, mutta ei päässyt Valkoisen talon isännäksi toisin kuin vanhempi veljensä john. Hän hävisi jo esivaaleissa vuonna 1980 Jimmy Carterille.

Edward Kennedy opiskeli Harvardin yliopistossa, josta hänet erotettiin lunttaamisen vuoksi, mutta otettiin uudelleen opiskelijaksi ja suoritti tutkinnon oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Tie politiikkaan avautui, kun hänet valittiin senaattiin vuonna 1962.

Vaikutusvaltainen senaattori

Senaatista tuli vuosikymmenten kuluessa Edward Kennedyn elämäntyö, jota kesti 47 vuotta. Kennedyn ura senaattorina on Yhdysvaltain historian kolmanneksi pisin.

Senaattori Edward Kennedy oli monien merkittävien lakien aloitteentekijä. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus, kansalaisoikeudet ja yhtäläiset mahdollisuudet kaikille olivat tavoitteita, joita hän pyrki edistämään.

Kennedy kuitenkin menehtyi ennen kuin hänen suuri unelmansa yleisestä sairausvakuutuksesta toteutui. Tätä hän piti loppuun asti keskeisenä elämäntehtävänään.

Seitsemänkymmentäluvulla Kennedy profiloitui Vietnamin sodan vastustajana. Kuluvalla vuosikymmenellä hän oli jälleen näkyvästi esillä sodanvastustajana. Tällä kertaa kyse oli hyökkäyksestä Irakiin.

Politiikan parrasvaltoihin Kennedy ponnahti viime vuonna, kun hän asettui perheineen tukemaan senaattori Barack Obaman valintaa Yhdysvaltain presidentiksi.

Murhia ja skandaaleja

Vaikka Edward Kennedy kuului etuoikeutettuun varakkaaseen perheeseen, hänen elämäänsä varjostivat lukuisat murhenäytelmät. Hänen vanhin veljensä Joseph menehtyi toisen maailmansodan aikana lentoturmassa, presidenttiveli John sai surmansa salamurhaajan luodeista Dallasissa Teksasissa vuonna 1963.

Vuonna 1968 toinenkin Kennedyjen veljeksistä, senaattori Robert Kennedy kuoli niin ikään murhaajan luodeista käydessään presidentinvaalikampanjaa.

Myös Edward Kennedyn henkilökohtaiset ominaisuudet, erityisesti naissuhteet, varjostivat hänen uraansa. Vuonna 1969 Kennedyä koetteli hänen uransa pahin skandaali. Hän ajoi autonsa sillalta Chappaquiddickissä kotiosavaltiossaan Massachusettsissa. Onnettomuudessa kuoli Edwardin naisseuralainen Mary Jo Kopechne. Skandaali paisui entisestään, kun kävi ilmi, että Kennedy oli uinut turvaan jättäen seuralaisensa autoon ja ilmoittaessaan viranomaisille onnettomuudesta vasta seuraavana päivänä.

Edward Kennedy selviytyi tapauksesta kahden kuukauden ehdonalaisella tuomiolla, mutta toiveet presidentin virasta hän joutui lykkäämään vuoteen aina vuoteen 1980. Ja silloinkin tuli esivaaleissa tappio.

Terveysongelmia

Senaattori Kennedy sairasteli suuren osan elämästään. Vuonna 1964 sattuneessa lento-onnettomuudessa hän loukkasi selkänsä, mikä vaikeutti hänen toimintaansa kymmenien vuosien ajan.

Kennedyn terveys alkoi lopullisesti pettää viime vuonna, jolloin hänellä todettiin aivokasvain. Sen vuoksi hän menetti tajuntansa presidentti Obaman virkaanastujaisissa viime tammikuussa ja joutui useaksi päiväksi sairaalahoitoon.

Edward Kennedyn poismeno päättää aikakauden Yhdysvaltain politiikassa. Asiaa korostaa hänen sisarensa Eunice Shriverin kuolema vain paria viikkoa aikaisemmin.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Törmä