1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ravintola Savoy

Savoy on Aalto-diggarille helmi

Tuhannet ihmiset saapuvat edelleen merten ja vuorten takaa Helsinkiin nähdäkseen Aino ja Alvar Aallon vuonna 1937 sisustaman Savoy-ravintolan.

Savoy-ravintola on sijainnut Etelä-Esplanadi 14:ssa yli 70 vuotta. Kuva: YLE Helsinki / Ari Tuhkanen

Savoy lienee ainoa helsinkiläinen ravintola, johon saapuu ihmisiä kaikista ilman suunnista, läheltä ja kaukaa ravintolan sisustuksen vuoksi. Aino ja Alvar Aallon suunnitteleman sisustuskokonaisuuden vetovoima on säilynyt jo yli 70 vuoden ajan, eikä suosion loppua näy. Eteläesplanadilla A. Ahlströmin liiketalon ylimmässä, 8. kerroksessa sijaitsevaan Savoyhin astelee punaista mattoa pitkin Aalto-turisteja päivittäin.

Kaksi vuotta sitten tunnettu matkaoppaidentekijä Patricia Schultz mainitsi Savoyn kirjassaan 1000 places to see before you die (suom. Katso nämä 1000 paikkaa ennen kuolemaa). Se on entisestään kasvattanut Savoyn mainetta maailmalla ja lisännyt ulkomaalaisten turistien määrää.

Savoyn kallein aarre on iso Aalto-vaasi

Eniten Aalto-faneja käy luonnollisesti kesäisin risteilylaiva-sesonkina, mutta vuoden jokaiselle päivälle heitä ravintolapäällikkö Oksanen-Alenin mukaan riittää. Suuri osa heistä on arkkitehtuurista kiinnostuneita eurooppalaisia, amerikkalaisia ja japanilaisia, joita viehättää sisustuksen ehjä ja tasapainoinen kokonaisuus.

– He istuvat nauttimaan lounaan tai illallisen. Osa vain kiertelee, katselee, kyselee ja ottaa kuvia. Koskeakin esineisiin ja kalusteisiin saa. Siinä mielessä olemme ravintolan lisäksi elävä museo, luonnehtii Oksanen-Alen.

Poikkeuksena edelliseen on hieman syrjässä seinän vieressä pöydällä kiiltelevä, läpikuultava, noin metrinkorkuinen lasiesine, yksi kuudesta maailman suurimmasta Aalto-maljakosta.

– Se on ainoa esine, mihin ei saa koskea. Vastaan siitä lähes hengelläni, kertoo ravintolapäällikkö Oksannen-Alen.

Savoyn tarjoilija on myös museo-opas

Savoyn henkilökunta on poikkeuksellisen hyvin perillä työpaikkansa sisustuksen historiasta. Myös arkkitehti Alvar Aaltoa koskeviin yleisiin kysymyksiin saa tarjoilijoilta hämmästyttävän asiantuntevia vastauksia.

– Yleensä turisti kysyy perustamisvuotta ja sitä onko kaikki alkuperäistä, mutta kyllä me osaamme vastata tarvittaessa muihinkin kysymyksiin, sillä Artekin ihmiset ovat pitäneet meille aiheesta luentoja ja innokkaimmat ravintolantyöntekijät ovat käyneet täydentämässä Aalto-tietouttaan Jyväskylän Aalto-museon arkistoissa, kertoo Oksanen-Alen.

Ovet ovat kaikille auki

Kiitelty, laadukas ja ainutlaatuinen kokonaisuus on kaikkien nähtävissä ja koettavissa lähes alkuperäisessä asussaan. Ravintolakin suhtautuu Aalto-turisteihin kohteliaan myönteisesti. Ravintolapäällikkö Oksanen-Alen toivottaa myös kaikki pääkaupunkiseutulaiset asiasta kiinnostuneet tervetulleiksi.

– Jos haluaa vain tulla katsomaan sisustusta, niin se sopii parhaiten ennen lounasta eli kello 11 ja lounaan jälkeen iltapäivällä kello 15 ja 18 välillä, ohjeistaa ravintolapäällikkö Oksanen-Alen.