Liettuassa ratkottiin riita juutalaisten hautausmaista

Liettuassa on saatu ratkottua riita vanhasta juutalaisten hautausmaasta. Juutalaisjärjestöt ovat olleet tyrmistyneitä, miksi Liettua rakentaa taloja vanhalle hautausmaa-alueelle Vilnassa.

Liettuan viranomaiset ja juutalaisryhmät kertoivat keskiviikkona, että kiistassa on nyt päästy sopuun.

Liettuan kulttuuriperintötoimisto sopi asiasta Vilnan juutalaisyhteisön ja kansainvälisen juutalaisten hautausmaita suojelevan komitean (CPJE) kanssa. Sopimus pitää sisällään kaksi aluetta, joista toiselle ei saa enää rakentaa ja toiselle rakentaminen vaatii CPJE:n hyväksynnän.

Snipiskesin alueen hautausmaasta on käyty kiistaa Liettuassa jo vuosien ajan. Alue sijaitsee aivan maan pääkaupungin Vilnan keskustassa joen varressa. Kädenvääntöä on käyty muun muassa siitä, missä hautausmaan rajat sijaitsevat. Kiista yltyi, kun vuonna 2005 Liettua rakensi hautausmaan kupeeseen asunto- ja toimistorakennuksen.

Juutalaiset käyttivät hautausmaata satojen vuosien ajan aina 1500-luvulta asti. Sittemmin alueelle rakennettiin linnake, kun Venäjä osti maat juutalaisilta. Loput hautausmaista tuhottiin natsien toimesta toisen maailmansodan aikana. Neuvostovallan aikana alueelle rakennettiin urheilukeskus.

Liettua aikoo hyvittää juutalaisille myös menetykset heidän rakennuksistaan, jotka natsit ottivat haltuunsa ja jotka Neuvostoliitto piti itsellään. Rakennuksia ei ole luovutettu vieläkään takaisin juutalaisille.

Liettuan hallitus on päättänyt maksaa juutalaisille korvauksia 37 miljoonaa euroa vuosien 2012-2022 aikana. Juutalaisjärjestöjen mielestä korvaushinta on liian pieni ja kattaa vain kolmanneksen rakennusten todellisesta arvosta.

Latviassa puolestaan avattiin keskiviikkona uudelleen juutalaisten synagoga, joka ainoana selvisi ehjänä juutalaisvainoista.