1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afganistanissa Karzai kasvattanut johtoaan

Afganistanissa istuva presidentti Hamid Karzai on kasvattanut johtoaan viime viikkoisten presidentinvaalien ääntenlaskennassa. Äänistä on laskettu 17 prosenttia ja Karzain ero kilpailija Abdullah Abdullahiin on kasvanut yli kymmeneen prosenttiyksikköön.

Ulkomaat
Afganistanin presidentti Hamid Karzai.
Peter Foley / EPA

Riippumaton vaalilautakunta aikoo julkistaa osittaisia presidentinvaalien tuloksia päivittäin usean päivän ajan. Keskiviikkona vaalilautakunta kertoi Karzain eron kasvaneen. Vielä tiistaina pääehdokkaat olivat liki tasoissa, kun äänistä oli laskettu kymmenisen prosenttia.

Uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkona Karzain saaneen 43 prosenttia äänistä ja Abdullahin 34 prosenttia, kun 17 prosenttia on laskettu. Uutistoimisto AP:n mukaan Karzain ääniosuus on 44,8 ja Abdullahin 35,1 prosenttia.

Lainvoimaiset tulokset ovat selvillä aikaisintaan syyskuun puolivälin jälkeen. Vaaleissa järjestetään toinen kierros, ellei yksikään ehdokas saa ensimmäisellä kierroksella 50 prosenttia äänistä.

Tuloksen julkistamista hidastavat muun muassa useat valitukset. Vaalilautakunta tutkii parhaillaan lähes 800 valitusta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC tiistaina.

Abdullah Abdullah on Pohjoisen liiton johtohahmo, joka toimi ulkoministerinä, kunnes istuva presidentti Hamid Karzai erotti hänet vuonna 2006. Karzai edustaa Afganistanin suurinta kansanosaa, pataaniväestöä.

Vaalit järjestettiin viime viikon torstaina.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi