Senaattori Ted Kennedy kuollut

Yhdysvaltain demokraattisen puolueen senaattori Edward "Ted" Kennedy on kuollut. Kennedy kärsi vakavasta aivokasvaimesta. Hän oli kuollessaan 77-vuotias. Demokraattisen puolueen liberaalisiipeä edustanutta Kennedyä on pidetty yhtenä Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmista ja pitkäaikaisimmista poliitikoista.

Ulkomaat
Edward "Ted" Kennedy
AP Graphics Bank

Ted Kennedy toimi Massachusettsin osavaltion senaattorina viidellä vuosikymmenellä. Hänet valittiin ensimmäisen kerran senaattiin 1960-luvulla veljensä John F. Kennedyn salamurhan jälkeen. Kennedy profiloitui terveys- ja sosiaalipolitiikkaa ajavana poliitikkona.

Kennedy sai lempinimen "Senaatin liberaali leijona", millä viitattiin hänen neovottelutaitoihinsa poliittisten vastapelurien eli republikaanisenaattoreiden kanssa. Kennedy oli senaatin toiseksi vanhin jäsen.

Kennedy oli pitkän uransa aikana laatimassa yli 300 senaatin hyväksymää lakialoitetta.

Veljessarjan viimeinen

Kennedyjen sisarussarjan veljet olivat aktiivipoliitikkoja. Vanhin veljistä John F. Kennedy murhattiin 1963. Viisi vuotta myöhemmin senaattori Robert "Bobby" Kennedy murhattiin kesken presidentinvaalien esivaalikampanjan. Kennedyjen Joe-veli kuoli lento-onnettomuudessa toisen maailman sodan taisteluissa.

"Ted oli perheemme keskipiste"

Ted Kennedy oli perheemme keskeinen voima, Kennedyn perhe kuvailee tiedotteessaan. Yhdysvaltain poliittinen eliitti on muistellut Kennedyn poismenoa. Senaatin demokraattien ryhmäjohtaja Harry Reid pitää Ted Kennedyä amerikkalaisena ikonina ja esikuvana.

- Ted oli ystäväni. Oli jännittävää työskennellä hänen kanssaan ja hän on amerikkalaisen julkisen palvelun voimahahmo, Harry Reid kuvailee. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama luonnehti Kennedyä "suureksi johtajaksi".

Iso-Britannian pääministerin Gordon Brownin mukaan Ted Kennedyä ei surra vain Yhdysvalloissa, vaan Kennedyä muistellaan kaikilla mantereilla.

- Hän oli senaattoreiden senaattori ja taisteli Yhdysvaltain universaalin terveydenhuollon puolesta, Brown totesi. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu muisteli Kennedyn olleen amerikkalainen isänmaanystävä. - Ikävöimme häntä, Netanjahu totesi.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset