Ennakkoäänestys vilkkaasti käyntiin Vihdissä

Vihdin ennakkoäänestyspaikoilla oli aamulla väkeä ruuhkaksi asti, mutta tahti tasaantui päivän mittaan. Kunnan kärkiehdokkaat vakuuttavat vaali-innostustaan, vaikka valtuuston voimasuhteet saattavat mennä osin uusiksi.

vaalit
Vaalilippua leimataan
YLE

Vihdissä pääkirjaston äänestyspaikalla oli heti avaamisaikaan 90 ihmistä jonossa. Äänestäjiä kävi päivän mittaan samaan tahtiin kuin lokakuun kuntavaaleissakin.

Vajaa vuosi sitten äänestysprosentti Vihdissä 58,3. Hallintojohtaja Aira Elolampi uskoo, että siihen päästään nytkin.

- Voisi ajatella, että se pysyy aika lailla entisellä tasolla. Uskon, että vihtiläiset haluavat pitää huolta siitä, että näissä vaaleissa ainakin äänestetään. Osaltaan kiinnostusta lisää runsas julkisuus ja se, että kunnan talous on heikentynyt. Ihmiset haluavat tietää, ketkä niistä asioista päättävät.

Juhani Ranta kävi äänestämässä heti aamupäivällä.

- Oli postissakin väkeä ihan ruuhkaksi asti. Oma ehdokas oli helppo löytää, se oli ihan sama kuin viimeksi.

Mirja-Liisa Neuvonen päätti näissä vaaleissa vaihtaa ehdokasta, mutta puolue pysyi samana.

- Toivon todella että asiat Vihdissä muuttuvat näissä vaaleissa.

Taantuma laittoi teemat uusiksi

Moni asia on muuttunut sitten lokakuun vaalien. Kaksi ehdokasta kuoli vaalien välillä, mutta uusintavaaleja koskeva laki ei mahdollista listojen täydentämistä.

Eroa viime vuoteen on myös kunnan taloudessa. Kokoomuksen Tiina Noro vakuuttaa, että oikeistoenemmistö on paras hoitamaan asiat kuntoon.

- Kuntatalous on tietenkin kiristynyt ja asiat ovat vaikeampia kuin vielä viime syksynä. Mutta me olemme vastuuntuntoisia ja osaavia. Toinen meille tärkeä asia on se, että terveydenhoidon kuntayhtymä Karviaisesta on tullut paljon palautetta, johon haluamme puuttua.

Keskustan Varpu-Leena Malmgren muistuttaa, että tiukan talouden takia vaalilupaukset ovat vähissä.

- Terveydenhoito on meille erityisen tärkeä asia. Muutenkin rahat, jotka lakisääteisiin palveluihin tarvitaan, on löydyttävä.

Taantuma näkyy myös SDP:n teemoissa. Markku Pohjolan mukaan painotukset ovat muuttuneet vajaassa vuodessa.

- Sosiaalinen oikeudenmukaisuus, työllisyys ja koululaisten olot ovat erityisesti nyt esillä.

Kaikki aikovat voittaa

Vetoapua vaaleihin on saatu valtakunnallisilta julkkispoliitikoilta muun muassa kunnan järjestämillä Vuosisatamarkkinoilla. Väkeä houkutellaan vaaliuurnille myös maanantaina Nummelassa järjestettävällä vaali-illalla.

Kokoomus aikoo pysyä suurimpana ja Keskusta hamuaa takaisin viimeksi menettämäänsä valtuutettua. Myös SDP vakuuttaa ottavansa takaisin häviämänsä neljä paikkaa. Kaikki eivät voi voittaa ja moni ennustaakin poliittisten kuvioiden pysyvän suhteellisen samoina.

Keskiviikkona Nummelan torin kampanjointia seurannutta Asta Purolaa koko touhu mietitytti.

- Kyllä aika ennakkoluuloinen olen näihin vaaleihin. Mietin, että mikä tämä koko juttu oikein oli ja kannattiko tämä uudelleenjärjestely. Ihan kahden vaiheilla olen ollut, kyllä se voi jäädä äänestämättä.

Lähteet: YLE Helsinki / Sanna Cortés