Sienimyrkytyspotilaita kriittisessä tilassa

Etelä-Suomessa on sattunut poikkeuksellisen monta sienimyrkytystapausta viikonloppuna. Kaikki potilaat ovat syöneet valkokärpässientä, joka on tappavan myrkyllinen. Osa myrkytyksen saaneista on Aasiasta tulleita maahanmuuttajia.

myrkkysienet
Valkoinen kärpässieni
Valkoinen kärpässieniYLE

Kirurgian professori Krister Höckerstedtin mukaan maahanmuuttajat ovat sekoittaneet myrkkysienet herkkusieniin. Maahanmuuttajat ovat kuitenkin asuneet Suomessa jo vuosia.

Myrkytystapauksia on neljä, ja kaikkien tila on erittäin vakava. Potilaista kolmea hoidetaan Hyksin kirurgisen sairaalan teho-osastolla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kirurgisen osaston ylilääkäri Anna-Maria Koivusalon mukaan myös neljäs jouduttaneen pian ottamaan teho-osastolle.

Hyksin elinsiirto- ja maksakirurgian osaston ylilääkäri Helena Isoniemen mukaan viikonlopun myrkytysaalto on poikkeuksellinen, sillä Hyksissä on koko 2000-luvulla hoidettu kymmenkunta sienimyrkytyksen saanutta potilasta, joista yhdelle on jouduttu tekemään maksansiirto.

Isoniemen mukaan yhden potilaan tilanne on nyt niin vakava, että maksansiirtoa harkitaan parhaillaan. Hyksin elinsiirto- ja maksakirurgian osasto on ainoa paikka Suomessa, jossa maksansiirtoja tehdään.

Uudellamaalla on tänä syksynä paljon valkokärpässieniä.

Keskustelu jatkuu uutisessa:

>> Neljä ihmistä sairaalaan sienimyrkytyksen vuoksi (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Helsinki