1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Popkeikoista on tullut yhtä sirkusta

Keikkojen merkitys artisteille on kasvanut. Syynä on muun muassa takkuileva levymyynti sekä live-esiintymisten arvostuksen nousu. Artistit myös panostavat visuaaliseen ilmeeseensä aiempaa enemmän, sillä se on toimiva keino erottautua ja saada huomiota.

Kuva: EPA / Herbert Pfarrhofer

Suomessa on nähty viime aikojen popkeikoilla avantgardea ja sirkusta. Heinäkuun lopussa Lady Gaga tanssi Helsingissä peilipallonpalasista kootussa avaruuspuvussa, Grace Jones huvitti puolestaan yleisöä pyörittämällä hulavannetta nahkakorsetissa ja kultanaamarissa.

Stylisti Teri Niitin mukaan keikkayleisö haluaa nyt nähdä överiä sirkusmeininkiä. Hänen mukaansa vaikutteita hurjiin asuihin ja esiintymiseen haetaan muun muassa uudesta sirkuksesta.

- Poptähtien tyyli perustuu nyt visuaaliseen mässäilyyn, mutta uudella ja modernilla tavalla, Niitti sanoo.

Hänen mukaansa muutamien tähtien huikea visuaalinen panostus asettaa paineita muillekin artisteille. Hurja sirkustyyli on kuitenkin etupäässä naisartistien juttu.

- Miehet menevät niin sanotusti vakavammalla linjalla mutta toisaalta usein myös matalammalla lennolla, Niitti miettii.

Nyt kiinnostaa keikka, ei levy

Kun levymyynti laskee eikä esimerkiksi musiikkivideoiden levikki ole enää entisenkaltainen, keikkoihin on myös järkevää satsata. Niiden merkitys on kasvanut paitsi artisteille myös yleisölle, sanoo Fullsteamin artistikiinnityksistä vastaava Niko Kangas. Hänen mukaansa keikkakokemus on nyt jopa levyä tärkeämpi.

- Aiemmin oli pakko omistaa levy, jos tykkäsi jostain artistista. Nyt on puolestaan pakko mennä kyseisen bändin keikalle, Kangas toteaa.

Isot tähdet voivat lisäksi satsata keikkoihin valtavia summia rahaa. Toisaalta myös monet aloittelevat artistit ovat miettineet visuaalisen ulkoasunsa hyvin pitkälle. Kankaan mukaan tämä on joskus jopa ongelma.

- Tuoreet artistit kiinnittävät visuaalisiin juttuihin joskus jopa liikaa huomiota. Harkittu ja omaleimainen tyyli on hyvä asia, mutta siihen ei pitäisi panostaa musiikin kustannuksella, Kangas muistuttaa.

Jos musiikki toimii, on visuaaliseen ilmeeseen kuitenkin järkevää panostaa. Hurja tyyli ja vaikuttava keikka jää yleisön mieleen ja erottaa esiintyjän artistien massasta. Tyyli ei myöskään aina tarkoita yliampumista - äärimmäinen minimalismi voi olla yhtä harkittua ja tehokasta.