Neljä ihmistä sairaalaan sienimyrkytysten vuoksi

Etelä-Suomessa on sattunut poikkeuksellisen monta sienimyrkytystapausta viikonvaihteessa. Kaikki potilaat ovat syöneet valkokärpässieniä, jotka ovat tappavan myrkyllisiä. Osa myrkytyksen saaneista on Aasiasta tulleita maahanmuuttajia.

Kotimaa
Valkoinen kärpässieni
YLE

Kirurgian professori Krister Höckerstedtin mukaan maahanmuuttajat ovat sekoittaneet myrkkysienet herkkusieniin. Maahanmuuttajat ovat kuitenkin asuneet Suomessa jo vuosia.

Myrkytystapauksia on neljä, ja kaikkien tila on erittäin vakava. Viikonlopun myrkytysaalto on poikkeuksellinen, sillä Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa on koko 2000-luvulla hoidettu kymmenkunta sienimyrkytyksen saanutta potilasta, joista yhdelle on jouduttu tekemään maksansiirto.

Yhden potilaan osalta tilanne on nyt niin vakava, että maksansiirtoa harkitaan parhaillaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kirurgisen osaston ylilääkäri Anna-Maria Koivusalo sanoo, että sairaalassa on teho-osastolla kolme potilasta ja vuodeosastolla yksi potilas, joka jouduttaneen pian ottamaan teho-osastolle.

Valkokärpässieni tappavan myrkyllinen

Valkokärpässieni on mitä suurimmalla todennäköisyydellä ollut myrkytysten aiheuttaja. Sienimyrkytyksen saaneet potilaat ovat eri seurueista eri puolilta Etelä-Suomea. Yksi potilaista on tajuttomana hengityskoneessa ja odottaa maksasiirrännäistä. Hänellä pyörii albumiinidialyysi, jolla on tarkoitus edesauttaa myrkkyjen poistumista verestä.

Toinen potilas vielä tajuissaan, mutta äärimmäisen uupunut eikä jaksa vastailla kysymyksiin. Häntäkin hoidetaan albumiinidialyysilaitteella. Kolmas on äärimmäisen väsynyt ja huonossa kunnossa.

Ylilääkäri Anna-Maria Koivusalon mukaan sairaalassa on ollut vuosia, jolloin myrkytystapauksia ei ole tullut yhtään.

- Keskiarvo on ollut yksi, korkeintaan kaksi vuodessa. Yleensä tapaukset tulevat tipoittain. Koskaan aiemmin ei ole ollut tällaista buumia, että meillä olisi saman viikonlopun aikana näin monta tiedossa ja hoidossa!

Ei saa poimia sieniä joita ei tunnista

Koivusalo ei osaa sanoa, mitä näiden myrkytystapausten taustalta löytyy, mutta hänen mukaansa sienimetsästä ei pitäisi poimia mitään vähillä tiedoilla.

- Olen sitä mieltä, että pitäisi oppia tuntemaan sienet ja poimia ainoastaan ne, jotka tiedetään taatusti turvallisiksi ja jotka ovat helposti tunnistettavissa, kaikissa kasvuvaiheissa. Vain niitä pitäisi poimia jotka ovat syötäviä ja hyviä.

HUSin ylilääkärin Anna-Maria Koivusalon mukaan hoidettavat potilaat ovat poimineet myrkkysieniä vahingossa.

- Nämä meillä olevat ovat puhtaita vahinkoja. Mitään valkoisia sieniä ei kuitenkaan tule metsästä poimia.

Osa sienestää ummikkona

Uudenmaan Marttojen toiminnanjohtajan ja sienineuvojan Anne Lempisen mukaan osa suomalaisista valitettavasti sienestää ummikkona.

- On ihmisiä, jotka eivät erota mitään tuntomerkkejä. Ei eroteta tattia haperosta. Toisaalta on paljon ihmisiä, jotka tietävät paljon sienistä. En tiedä, mihin terve järki on kadonnut, että sienestetään mitä sattuu.

Sienineuvontaan tulee hänen mukaansa tunnistuttajia, jotka sanovat, että näitä oli metsässä paljon ja näyttivät kauniilta, keräsin ämpärillisen.

- Kyllä sieni pitää tunnistaa syötäväksi ennen kuin sitä ruvetaan käyttämään!

- Olen ollut vuosikymmenen sienineuvojana. Viime vuosina ihmiset ovat kiinnostuneet ja alkaneet itse kerätä ja tehdä ruokaa. Muutos tuo mukanaan myös varomattomuuden.

- Ennen isovanhemmat ja vanhemmat veivät lapsensa metsään. Lapsi myös oppii sienen tuntomerkit äkkiä, mutta noin viisikymppisissä on paljon ihmisiä, jotka muistelevat, että "aina kerättiin maitosieniä" ja että rouskuissa ei tosiaan ole myrkyllisiä sieniä, vaikka joitain pahanmakuisia onkin.

Lähteet: YLE Uutiset / Suvi Sikstus, Santtu Natri ja Helena Ala-Mettälä