1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lepakkoretkien suosio kasvaa

Lepakkoyötapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea ja Eurooppaa lähipäivinä. Lepakot ovat myös päässeet otsikkoihin, kun viime viikolla Suomesta löydettiin raivotautinen lepakko.

luonto
AP Graphics Bank

Lepakkoretkiä on tehty reilu viisi vuotta ja suosio on lisääntynyt vähitellen. Suomessa elävistä lepakoista tiedetään edelleen vähän ja niihin suhtaudutaan varautuen. Retkillä pyritään lisäämään positiivista tietoa näistä yön ihmeistä. Silti oppaat eivät voi aivan varmasti taata, että retkellä näkee lepakoita.

- Toki oppaat ovat kokeneita harrastajia ja tietävät, missä lepakoita varmimmin kohtaa. Kuitenkaan luonnosta ei voi koskaan sanoa mitään varmaa, esimerkiksi kova tuuli tai sade vie hyönteiset eikä lepakkoja silloin lentele niin paljon, kertoo Aamu-tv:ssä vieraillut lepakkotutkija ja -harrastaja Eeva-Maria Kyheröinen.

Parhaiten lepakoita voi seurata lepakkodetektorilla. Laite madaltaa lepakoiden korkeita ääntelyjä niin, että ihminen voi kuulla ne. Kyheröisen mukaan laitteen avulla lepakoiden seuranta helpottuu huomattavasti.

Lepakkoretkille lähdetään yleensä yhdeksän aikaan illalla ja palataan parin tunnin kuluttua. Kyheröinen vakuuttaa, että lepakkoretkillä ei tarvitse pelätä.

Lepakot eivät ole vaarallisia

- Lepakot eivät hyökkää ihmistä päin. Esimerkiksi ullakolla asuvista lepakoista ei ole talon asukkaille haittaa. Jos lepakko lentää sisälle, niin sen voi viedä hansikkaat kädessä ulos.

Viime viikolla uutisoitu raivotautinen lepakko ei hyökännyt ihmistä päin, vaan tutkija sai pureman pyydystettyään lepakon. Tutkijalla oli kuitenkin vaadittavat rokotukset ja hän voi hyvin.

Kyheröisen mukaan tutkijalla riittää vielä työsarkaa lepakoiden lajien ja levinneisyyden kartoittamisessa Suomessa. Osan lepakoista tiedetään esimerkiksi muuttavan talveksi pois, mutta vielä ei tiedetä mihin.

Lue seuraavaksi