1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Elintarviketeollisuus: Makeisveron palautus kohtuuton

Budjettineuvotteluissa makeisten ja virvoitusjuomien verotuksesta tehty linjaus on kohtuuton, Elintarviketeollisuusliitto sanoo. Liiton mielestä sadan miljoonan lisäeuron kerääminen kapealta alalta on harkitsematonta eikä ota huomioon toimialakohtaisia vaikutuksia. Päätös ei liioin elvytä taloutta, liitto toteaa lähettämässään tiedotteessa.

Makeisveron palautus ja virvoitusjuomaveron korotus ovat saaneet suitsutusta terveysalan ammattilaista. Viimeksi hallituksen päätöstä kehui Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska. Hallitus perusteli päätöstään verotulojen kasvun lisäksi terveysvaikutuksilla, kun "patukan sijasta valitaankin päärynä".

Elintarviketeollisuusliitto pelkää, että makeisveron palauttaminen käynnistää jälleen laittoman makeisten maahantuonnin myyntitarkoitukseen. Liitto muistuttaa myös, että makeisveron palauttaminen tuo merkittäviä rajausongelmia.

- Pohdittavaksi tulee, ulotetaanko vero koskemaan hammasterveyttä edistäviä ksylitolituotteita, sokerittomia ja uudenlaisia makeistuotteita, liitto toteaa.

Virvoitusjuomaveron kohdentamisongelmista on liiton mukaan jo nyt kokemusta. Siitä kertoo muun muassa se, että vero kannetaan hiilihapollisesta, mutta ei hiilihapottomasta pullovedestä. Nyt vero ulottuu myös sellaisiin virvoitusjuomiin, kuten marjamehuihin, joita liitto pitää terveyttä edistävinä tuotteina.

Ruuan alv:n alennusta Elintarviketeollisuusliitto pitää sen sijaan onnistuneena päätöksenä.