1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sauna kisaa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta

Suomen ehdokas tämän vuoden Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi on AJ Annilan ohjaama Sauna. Nuorten tekijäryhmän tunnelmallinen kauhuelokuva on suomalaisen tuotantotalon Bronson Clubin ensimmäinen pitkä elokuva.

kulttuuri
Ville Virtanen ja mystinen sauna
Bronson Club

Sodan, syyllisyyden ja anteeksiannon teemoista ammentava Sauna on tarina rajakomissiosta, joka Pitkän vihan jälkeen vetää uutta rajaa Ruotsin ja Venäjän välille. Päärooleissa nähtävät Ville Virtanen ja Tommi Eronen esittävät menneisyytensä vainoamia miehiä, jotka syyllisyys saa lopulta kiinni pienessä tuntemattomassa kylässä.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa tavoittelee myös mm. tanskalaisen ohjaajan Lars von Trierin kohua herättänyt uusin elokuva Antichrist.

Palkinto on arvoltaan 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa ja se jaetaan voittajaelokuvan käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan kesken. Tämän vuoden voittaja julkistetaan 21. lokakuuta.

Saunan vahvaa tunnelmaa

Suomen ehdokkaan valitsivat toimittajat Johanna Grönqvist ja Kati Sinisalo. Heidän mukaansa Sauna etsii ja raivaa uusia polkuja suomalaisessa elokuvakulttuurissa.

"Se on kunnianhimoinen kauhuelokuva, joka efektien ja säikyttelyn sijaan keskittyy oman maailman ja vahvan tunnelman luomiseen. Sauna on rakennettu koskemattomalle maaperälle - joka välillä upottaa suon lailla. Joka tapauksessa Sauna todistaa, että myyttiseen suomalaiseen synkkyyteen syvälle juurtuneita synnin, katumuksen ja sovituksen teemoja voi lähestyä myös suomalaiselle elokuvalle tähän asti kovin vieraassa kauhugenressä", valintaa perustellaan.

Grönqvist edustaa Suomea myös lopullisen voittavan valitsevassa pohjoismaisessa juryssa.

Ehdokkaat Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleille

Kaikki ehdokaselokuvat esitetään syksyllä yleisölle tapahtumissa, joita järjestetään ympäri pohjoismaita. Suomessa elokuvanäytökset ovat osa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistoa. Näytöksiä järjestetään Helsingissä ja Tampereella ja festivaalille saapuu myös elokuvantekijävieraita.

Pohjoismaiden neuvosto jakaa vuosittain kirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon, elokuvapalkinnon sekä luonto- ja ympäristöpalkinnon. Palkintojen tarkoituksena on lisätä kiinnostusta naapurimaiden kulttuuriin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi