YK arvostelee Australiaa alkuasukkaiden kohtelusta

YK:n erikoislähettiläs James Anaya tuomitsee Australian kiistellyt toimet, joilla yritetään kitkeä alkupeäisväestön alkoholismia ja lasten hyväksikäyttöä. YK:n edustajan mukaan rasismi on juurtunut Australiaan.

Ulkomaat

James Anayan mukaan tuhansien sotilaiden lähettäminen kaukaisiin Australian alkuperäisväestön asuttamiin kyliin estämään alholismia ja kotiväkivaltaa on syrjivää.

Anaya on ollut Australiassa 12 päivää tutkimassa alkuperäisväestön oloja. Hän on huolissaan erityisesti Pohjoisessa Territoriossa asetetuista rajoituksista. Australian hallitus keskeytti syrjinnän vastaisen lain voimassaolon Pohjoisessa Territoriossa, jotta se voi kieltää alkoholin ja pornografian aboriginaalien yhteisöissä. Australian hallitus asetti rajoituksia myös sille, mihin alkuperäisväestö saa kuluttaa sosiaaliavustuksia. Rajoitukset eivät koskeneet Australian muuta väestöä.

Näillä toimilla Australian hallitus halusi puuttua alkuperäisväestön alkoholismiin ja laajaan lasten hyväksikäyttöön.

YK:n erikoislähettilään mukaan hallituksen toimet ovat peittelemättömän syrjiviä ja ne puuttuivat ihmisten itsemääräämisoikeuteen. - Toimet olivat liian laajoja ja ne kestivät liian kauan, sanoi James Anya tiedotustilaisuudessa Canberrassa.

Australia aloitti toimet alkuperäisväestöä vastaan entisen konservatiivisen pääministerin John Howardin kaudella. Ne ovat jatkuneet pääpiirteissään samanlaisena myös nykyisen pääministerin Kevin Ruddin kaudella.

Lähteet: Reuters, AP, AFP