Lintujen syysmuutto on vilkkaimmillaan

Lintujen syysmuutto alkaa Keski-Suomessa olla vilkkaimmillaan. Parhaillaan muuttavat hyönteissyöjät kuten keltavästäräkit ja metsäkirviset. Suurten lintujen muutto alkaa kuitenkin vasta syyskuussa.

luonto
Västäräkki
YLE / Antti Heikinmatti

Syysmuutto ei kuitenkaan ole tällä hetkellä kovin näkyvää, sillä nyt muuttavat linnut ovat pieniä hyönteissyöjiä, jotka muuttavat enimmäkseen öiseen aikaan.

Aikaiset muuttolinnut kuten käet ja naurulokit ovat jo lähteneet Keski-Suomesta, mutta esimerkiksi joutsenten syysmuutto on vilkkaimmillaan vasta marras-joulukuussa.

- Petolintujen muutto on vasta pikkuhiljaa lähdössä käyntiin. Seuraavan kerran, kun kunnolla pohjoisesta puhaltaa on varmaan varpus- ja hiirihaukkoja paljon liikkeellä. Vesilintujen muutto kiihtyy syyskuussa, ja kurjet menevät yleensä syyskuun puolivälin tietämissä, kertoo Keski-Suomen Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Tero Toivanen.

Keski-Suomen lintukesä on Toivasen mukaan ollut rauhallinen, mutta pari Suomessa harvinaista lintua on bongattu. Keväällä Laukaan Lapinjärvellä tehtiin Keski-Suomen toinen havainto harvinaisesti punapäänarskusta. Viitasaaren heinäsuvannolla puolestaan on majaillut jo viikon verran kiljukotka. Kiljukotkia on maakunnassa bongattu yhteensä alle kymmenen kertaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi