Etelä-Suomessa sienimyrkytysten aalto - Päijät-Hämeessä vain yksi tapaus

Hyvä sienisato vetää myös kokemattomat sienestäjät metsiin. Etelä-Suomessa on sattunut poikkeuksellisen monta sienimyrkytystapausta viikonloppuna. Tappavia sieniä syöneet ovat hengenvaarassa.

myrkkysienet
Valkoinen kärpässieni
Valkoinen kärpässieniYLE

Päijät-Hämeessä on tullut kesän ja alkusyksyn aikana ilmi vain yksittäisiä sienimyrkytystapauksia. Sisätautien erikoislääkäri Anu Vuorisalo Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystysosastolta kertoo, että viimeisin myrkytystapaus ilmeni noin viikko sitten. Yleensä sienimyrkytyksiä ei hoideta edes joka vuosi.

Muualla eteläisessä Suomessa sattui viime viikonloppuna poikkeuksellisen monta sienimyrkytystapausta, joissa potilaat olivat syöneet tappavan myrkyllistä valkoista kärpässientä.

Anu Vuorisalo Päijät-Hämeen keskussairaalasta kertoo sienimyrkytyksen ilmenevän huonovointisuutena, oksenteluna ja ripulina. Vaarallisten sienten kuten valkoisen kärpässienen syöminen saattaa tuhota ihmisen maksan vain muutamissa tunneissa tai päivissä syömisestä.

Ennaltaehkäisy on oikeastaan ainoa tapa ehkäistä sienimyrkytys, riskejä ei ole poimiessa syytä ottaa. Myrkytystietokeskuksen lääkäri Kalle Hoppu kumoaa uskomuksen kokemattomien poimijoiden osuudesta myrkytyksissä.

- Yleensä pikemminkin kokeneet poimijat luulevat tuntevansa sienet. Suomessa on niin paljon hyviä, herkullisia ja myrkyttömiä sieniä, ettei mitään riskejä ole poimiessa syytä ottaa, muistuttaa Hoppu.

- Jos syö valkokärpässientä, jäljellä on yleensä vain huonoja vaihtoehtoja, kun oireet alkavat.