Formulalääkäri kehittää mäkihyppyä

Jyväskyläläinen urheilulääkäri Aki Hintsa on kehittänyt Suomen mäkimaajoukkueelle suorituskyvyn kehittämisohjelman. Sitä noudattavat jo monet huippu-urheilijat eri puolilla maailmaa.

Kuva: YLE

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi harjoittelun maksimointi ei olekaan Hintsan mukaan tärkeintä.

- Ei pidä edes pyrkiä suorituskyvyn maksimointiin. Jos jotakin osa-aluetta lähdetään maksimoimaan, siitä tulee negatiivinen kokonaisvaikutus kokonaisuuden tasapainon särkyessä, Hintsa sanoo.

Suoristuskykyvalmentaja onkin urheilijan tukena kokonaisvaltaisemmin. Hän on mukana muun muassa fysiikkaharjoitteluun, ravintoon, palautumiseen ja mentaaliseen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.

- Alkukipinä tuli leikkauspotilaiden hoidosta. Huomasin, että mitä kokonaisvaltaisemmin potilas asennoitui sekä ennen leikkausta että sen jälkeen kuntoutuksessa, sitä parempi tulos saavutettiin. Tästä lähdin ajattelemaan kokonaisvaltaisuutta suorityskyvyn optimoinnissa, Hintsa kertoo.

McLaren -formulatallin lääkärinä työskentelevän Hintsan lisäksi suorituskykyohjelmaa olivat kehittämässä urheilulääkärit Harri Hakkarainen ja Eero Hyvärinen.