1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmaisen aterian voi löytää roskakorista

Roskiksia tonkimalla voi löytää monenlaisia herkkuja. Dyykkaajan haaviin on tarttunut esimerkiksi jopa kymmeniä kiloja syömäkelpoista juustoa ja saunaoluet.

Roskisdyykkaus
Roskiin menee täysin syömäkelpoista ruokaa
YLE Keski-Suomi / Antti Seppälä

Jyväskyläläinen Mikael Tammisto on reilun vuoden ajan käynyt säännöllisesti etsimässä ruokaa roskakoreista. Ajatus dyykkaamisesta kiehtoi häntä pitkään ja ensimmäinen onnistunut dyykkauskeikka innosti jatkamaan. Kesäisin Tammisto tonkii kauppojen biojäteastioita silloin tällöin ja talvisin päivittäin, sillä pikkupakkasessa ruoka säilyy paremmin.

Dyykkaajat käyvät hyväksi havaituissa vakiopaikoissa. Joskus käy niin, että ruokaa ei riitä kaikille.

- Jossain paikoissa täytyy jopa jonotella, koska ne ovat dyykkaajilla niin aktiivisessa käytössä, sanoo Tammisto.

Tammisto dyykkaa erityisesti silloin, kun rahavarat ovat vähissä. Mutta tekisi sitä todennäköisesti muutenkin. Aarreaittojaan hän ei paljasta. Kierrokselle lähdetään yleensä ilta- ja yöaikaan.

Dyykkaamisen haasteet kasvavat

Dyykkaaminen on viime vuosina muuttunut vaativammaksi, sillä kaupoissa jätevarastot ovat usein lukkojen takana. Biojäteastiaan pääsee kuitenkin Tammiston mukaan käsiksi pientä akrobatiaa harrastamalla. Hän on jäänyt rysän päältä kiinni ainoastaan kerran.

- Rekka-auto tuli tuomaan tavaraa kauppaa ja kuski ihmetteli, mitä olen siellä tekemässä. Sanoin, että hän tuo kauppaa tavaraa, minä haen poisheitetyt. Että ei kai siitä ole haittaa. Ei haitannut, Tammisto kertaa kohtaamista.

Tammiston jääkaappiin päätyy yleensä syömäkelpoista leipää, juustoa ja hedelmiä. Homeiset hän jättää astiaan.

Eräs viikko on jäänyt dyykkarin mieleen erityisenä kohokohtana. Silloin roskakorista löytyi yhteensä 40 kiloa juustoa ja muutama olut.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Sanna Wänskä

Lue seuraavaksi