Kuninkaalliset hurmasivat Tampereella

Tamperelaiset seurasivat innolla Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvian liikkeitä eri puolilla keskustaa keskiviikkona. Poliisi arvioi, että odotetut vilkutukset Raatihuoneen parvekkeelta näki 5000 ihmistä.

Kotimaa
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa vilkuttaa Raatihuoneen parvekkeelta.
Hyväntuuliset kuninkaalliset vilkuttivat Keskustorille kerääntyneelle väkijoukolle.YLE / Jan Hynnä

Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia tulivat Suomeen tiistaina. Matka jatkui Turusta Tampereelle keskiviikkona.

Juna Turusta saapui puolen päivän tienoilla juuri aikataulun mukaan. Suomen presidenttipari ja Ruotsin kuningaspari seurueineen matkasivat tavallisen pikajunan perään liitetyssä salonkivaunussa.

Pormestari Timo P. Nieminen toivotti vieraat tervetulleeksi ja asemalle kokoontunut yleisö näki haluamansa - kuningatar Silvian vilkutuksen.

Eira Rusola tuli Ulvilasta.

- Muutakin oli asiaa tänne ja sitten hoksasin vierailun. Otin kuitenkin kameran mukaan. Ihan kiva oli nähdä heidät vaikka vilaukselta.

Jani Partanen on juuri muuttanut Tukholmasta Tampereelle. Hän näki kuninkaallisia myös Ruotsissa.

- Moneen kertaan kansallispäivänä tuli katsottua kuninkaanlinnassa, kun on voimakkaasti esillä juhlavuosi ja Suomi nimenomaan.

Iloista laulua kuninkaallisille

Kuningaspari aloitti Tampereen vierailunsa ruotsinkielisessä koulussa erittäin hyväntuulisena.

Kaarle XVI Kustaa ja Silvia keskustelivat useita minuutteja koululaisten kanssa. Heitä oli vastassa myös joukko ruotsinkielisiä partiolaisia.

Päiväkotilapset ottivat arvovieraat vastaan sinikeltaisia lippuja heiluttaen. Ohjelmaan kuului myös esikoululaisten lauluesitys.

Kuningatar jutteli pitkään myös päiväkodin pienten ryhmän lasten kanssa.

Odotetut vilkutukset nähtiin

Malvan väriseen takkiin pukeutunut kuningatar Silvia ja tummaan pukuun sonnustautunut kuningas Kaarle XVI Kustaa saapuivat Suomen presidenttiparin kanssa Tampereen Raatihuoneelle kello 13.

Ennen lounasta koitti kaupunkilaisten kenties eniten odottama hetki. Vieraat vilkuttivat sittenkin Raatihuoneen parvekkeelta, ja poliisin virallisen arvion mukaan sen näki 5000 ihmistä.

- ihan näytti kuningattarelta. Oli niin paljon porukkaa, ettemme nähneet kunnolla, kikattavat tytöt kertoivat Tampereen Radion suorassa lähetyksessä.

Myös vesilahtelainen Pirkko Virtanen ja tamperelainen Pekka Karttu olivat Keskustorilla katselemassa vilkutusta.

- Oli ihan ihanaa tulla katsomaan. Ihan näkyi hänen näkönsä tästä, vaikka olinkin kaukana. Pikkutytöstä asti olen seurannut kuninkaallisten elämää. En tiedä mikä siinä sitten on, mutta onhan se korkeampitasoista tällaisen tavallisen ihmisen seurata kun ei koskaan pääse sellaiseen olemiseen, Virtanen hehkuttaa.

Karttu sattui paikalle sattumalta.

- Näin vilkutuksen. Ihan hyvältä näytti. Ihan samalta, mitä telkkarissa ja lehdissä näyttää. Ei minua mikään niissä kiinnosta, mutta satuin olla täälläpäin liikkeellä, niin poikkesin. Samanlaisia ihmisiä kuin muutkin.

Nieriää, muumeja ja grafiikkaa

Lounas nautittiin Raatihuoneella. Tarjolla oli muun muassa maa-artisokkakeittoa, nieriää ja tyrnivanukasta.

Iltapäivällä ohjelmassa oli vielä käynti Muumilaaksossa sekä Finlaysonin alueella. Kuningaspari on kiinnostunut grafiikasta, ja siksi vierailukohteena oli erityisesti grafiikkapaja Himmelblau.

Paluulento Tampere-Pirkkalasta Tukholmaan lähti illansuussa.

Vierailu aiheutti liikennejärjestelyjä

Ruotsin kuningasparin vierailuun liittyvien liikennejärjestelyjen vuoksi poliisi pyysi välttämään omalla autolla liikkumista Tampereen keskustassa keskiviikkona.

Osa kaduista oli ajoittain suljettu liikenteeltä kokonaan.

Keskustassa sijaitsevilla pysäköintialueilla ja katujen varsilla oli myös pysäköintirajoituksia keskiviikkopäivän ajan.

Lähteet: YLE Tampere