Valkoinen kannattaa jättää metsään

Sienineuvoja Virpi Ikonen opastaa jättämään oudot sienet sijoilleen.

sienet
Nainen tutkii sieniä metsässä.
YLE

Syksyn lähestyessä alkaa sienisato olla parhaimmillaan. Sienimetsällä pyörii sekä kokenutta konkaria että vähemmän sieniin perehtyneitä metsänkävijöitä. Kymenlaakson Martat ry:n sienineuvoja Virpi Ikonen muistuttaa, että tuntemattomia sieniä ei mukaan kannata noukkia.

- Jos ei yhtään ainoata sientä vielä tunne, niin kannattaa ottaa joku mukaan sinne metsään, joka tuntee, Ikonen opastaa.

Lehtien otsikoissa pyörineen valkokärpässienen välttämiseen Ikosella on selkeä vinkki.

- Aloittelevalle sienestäjälle voisi antaa sellaisen ohjeen, että jättää kaikki valkoiset sinne pusikkoon. Ei varmasti tule sekaannuksia.

"Ei kannata vauhkoontua"

Valkokärpässieni pitää tuoreista kangasmetsistä, mutta sitä saattaa löytyä myös kuusimetsistä. Valkokärpässieni ei kaihda lehtipuitakaan. Ikonen muistuttaa, että valkokärpässieni on aina vitivalkoinen, myös sen itiöt.

Sienestä tekee erityisen vaarallisen se, että sen sisältämä solumyrkyn oireet ilmaantuvat salakavalasti vasta muutaman päivän kuluttua.

Valkokärpässienestä on meuhkattu paljon, ja Ikonen haluaakin rauhoitella tilannetta.

- Ei kannata vauhkoontua. Edelleen voi ja kannattaa kerätä sieniä.

Sienimetsät kaipaavat sadetta

Sienisadosta näyttää tulevan suhteellisen hyvä. Kanttarelleja on löytynyt paljon ja kangasrouskuakin on metsissä mukavasti. Kehnäsienen satokausi alkaa sen sijaan olla jo ohi. Suppilovahverot puolestaan ovat vasta tuloillaan. Kuivakoilla paikoilla sienet saattavat tosin olla huonokuntoisia.

- Paikoitellen näyttää aika hyvältäkin. Jos vielä sataa useamman päivän, ehkä paranee vielä. Kannattaa pyrkiä kosteille paikoille, Ikonen neuvoo.

Ensi lauantaina vietetään Marttojen valtakunnallista sienipäivää. Martat järjestävät Kouvolan torilla ja Kotkassa kauppakeskus Pasaatissa sieninäyttelyt. Paikalle voi tuoda myös omia sieniä tunnistettavaksi.

Lähteet: YLE Kymenlaakso