Kompromissi kalastajien ja veneilijöiden viihtymiseksi

Raippaluodon sillasta on muodostunut suosittu kalastuspaikka, jonne kalastajia kerääntyy jopa satojen kilometrien päästä kalaonneaan kokeilemaan. Sillan alta kulkee kuitenkin sekä meriväylä että venereitti ja onkijoiden siimat ja koukut ovat aiheuttaneet vaaratilanteita veneilijöille. Nyt Vaasan tiepiiri on asettamassa sillalle kalastusrajoituksia, jotta kalastajien ja veneilijöiden rinnakkaiselo olisi turvallista.

kalastus
Kalastaja ja vene
Kalastajien siimat ja koukut ovat aiheuttaneet vaaratilanteita Raippaluodon sillan tuntumassa.YLE Pohjanmaa

Syksyn aikana Raippaluodon sillalle tullaan merkitsemään alueet, joilla kalastamista on syytä välttää. Nämä alueet tulevat olemaan alla kulkevien meriväylän ja veneilyreitin kohdalla. Tiepiiri on päätynyt rajoituksiin, koska sille on raportoitu vaaratilanteista, joissa kalastajien koukut ja siimat ovat tarttuneet veneilijöiden varusteisiin. Henkilövahingoilta on toistaiseksi vältytty, mutta pahimmillaan pitkät siimat ja koukut voisivat vahingoittaa veneilijöitä. Sillalta lähestyvää venettä ja sen reittiä on välillä hankala havaita.

- Olemme asiakaspalautteiden jälkeen tehneet lisäselvityksiä ja haastatelleet muun muassa kalastajia, veneilijötä ja eri viranomaisia. Nyt syksyllä voimaan astuviin rajoituksiin on päädytty näiden selvitysten pohjalta, kertoo Tiina Haapakoski Vaasan tiepiiristä.

Kalastamista ei jatkossakaan tulla valvomaan eikä rangaistuksia jaelle, vaan tiepiiristä toivotaan, että ohjeistukset ovat riittäviä.

- Tämä on kompromissi ja toivotaan, että mitään järeämpiä keinoja tai sakottamisia ei tarvitakaan, Haapakoski toteaa. Raippaluodon silta on yhteensä yli kilometrin mittainen ja nyt todennäköisesti sillan pyloneiden välinen alue sekä lyhyt kohta venereitin kohdalla tullaan rajaamaan kalastuksen ulkopuolelle. Kalastajille jää siis joka tapauksessa noin 800 metriä tilaa kalastaa.

Torstaina sillalla kalastivat Keski-Suomesta saapuneet Pertti Jartti ja Kaarlo Arppe. Molemmat olivat tietoisia tulossa olevista rajoituksista ja olivat sitä mieltä, että muutos sopi heille hyvin.

- Selvät pelisäännöt, niin ok. Veneilijät omaa reittiää ja kalastajat omaa reittiään, Pertti Jartti totesi ja aikoo käydä Raippaluodon sillalla jatkossakin kalastamassa kun kavereiden kanssa mukavasti pääsee.

Raippaluotoon keskisuomalaisia kalastajia veti etenkin hienot maisemat.

- Tällaisia paikkoja ei ole Keski-Suomessakaan, vaikka järviä siellä onkin.

Pertti Jartti ja Kaarlo Arppe olivat päiväänsä tyytyväisiä. Viidettä kertaa Raippaluodon sillalla tänä kesänä kalastava Pertti Jartti sai niin ahvenia kuin silakoitakin. Muutamia ahvenia oli myös Kaarlo Arppen saaliina.

Lähteet: YLE Pohjanmaa