1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensi vuoden talousarvion sopu häämöttää

Neuvotteluista saatujen tietojen mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat pääsivät jo aamulla sopuun budjettiesityksen sisällöstä. Yksityiskohdista neuvotellaan vielä yksittäisten ministeriöiden osalta. Hallitus kaapii työllisyysrahoja 50:stä budjetin eri kohdasta.

talous
YLE

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi alkuiltapäivästä neuvottelujen tauolla alustavia tietoja työllisyyden hoitoon kaavaillusta tukipaketista. Vanhasen mukaan rahaa ei oteta mistään yksittäisestä kohteesta, vaan se kerätään kaikkiaan noin 50:stä eri kohdasta.

- Noin 220 miljoonan euron paikkeilla ollaan, mutta sehän on vain osa näistä työllistämistoimenpiteistä. Sitten on erilaisia keinoja, joilla valtuuksilla ja muilla käynnistetään erilaisia hankkeita, Vanhanen sanoi.

Valtiovarainministeriön budjettiosaston budjettipäällikön Hannu Mäkisen työryhmän esittämä työllisyyspaketti on toteutumassa sellaisenaan. Vanhasen mukaan paketti käynnistäisi enimmillään noin 1,5 miljardin euron hankkeet ja loisi noin 10 000 työpaikkaa. Valtion budjettimenoja paketti lisäisi ensi vuonna maksimissaan 80 miljoonaa euroa.

Paketin erityishuomio on rakentamisessa; asuntoja peruskorjataan ja homekouluja kunnostetaan. Valtio on aikaistamassa myös alustilauksiaan telakoille. Myös laajakaistan rakentamista kiirehditään.

Mistä lisärahat työllisyyden hoitoon?

Keskiviikkona budjettiriihessä päätettiin ensi vuoden tuloista ja torstaina on keskitytty menoihin. Erityisesti odotetaan päätöstä siitä, mistä työllisyyden hoitoon luvatut lisärahat otetaan.

YLEn Aamu-tv:ssä torstaina vieraillut työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) myöntää, ettei työllisyyden hoitoon kaavaillulla 200 miljoonalla synnytetä suurta määrää uusia työpaikkoja, mutta velanottoakaan ei voi enää kasvattaa.

- Kyllä siinä puhutaan kymmenistätuhansista ihmisistä, mutta ei se sen isompi kokonaisuus ole. Mutta tietenkin valtion talousarviota ja sen elvyttäviä pitää katsoa kokonaisuutena. Se 200 miljoonaa on vain hyvin pieni osa valtion 50 miljardin budjetista, Sinnemäki toteaa.

Kehitysyhteistyörahoja lisätään aiemmin sovittua rutkasti vähemmän

Kehitysyhteistyömäärärahat nousevat Vanhasen mukaan myös ensi vuonna, joskaan eivät niin paljon kuin mitä hyvinä aikoina luvattiin. Euromääräinen nousu on ensi vuonna vain noin 3-4 miljoonaa euroa. Kehitysyhteistyöstä kiinnostuneiden järjestöjen kattojärjestön Kepan mielestä hallitus todellisuudessa leikkasi kehitysapua.

- Käytännössä Suomen hallitus pyörsi aikaisemman päätöksensä. Budjetissa oli jo tähän suunnattu 80 miljoonaa. Nyt siitä on leikattu valtaosa, sanoo Kepan tiedottaja Pasi Nokelainen.

Nokelainen huomauttaa, että apua kuitenkin tarvitaan maailmassa ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Maailmassa esimerkiksi on nyt yli miljardi nälkäistä ihmistä, parissa vuodessa on tullut 115 miljoonaa uutta nälkää näkevää ihmistä lisää.

- Koska suunnitelmat on tehty tämän hallituksen aikaisempien päätösten mukaan, niin nyt joudutaan tekemään vaikeita valintoja, että mistä se raha sitten otetaan, tyttöjen koulutuksesta, metsähankkeista vai mistä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi