Karjalan palautus miellyttää venäläisiä

Venäjällä Nordstream-kaasuputken ja Karjalan palauttamisen koplaaminen on herättänyt vilkkaan nettikeskustelun. Pietarilaisen talouslehden Delovoj Peterburgin nettilehti dp.ru otsikoi kirjoituksensa "Karjala voi palata Suomen haltuun". Keskusteluun on osallistunut lähes sata lukijaa, joista moni pitää palautusajatusta hyvänä.

Ulkomaat
Ränsistyneen kerrostalon julkisivu Viipurissa
Keskusteluun osallistuneen Olegin mielestä Suomen hallussa Viipuri kukoistaisi.Susanna Lyly

Delovoj Peterburgin mukaan lehden hallussa on kirje, jonka suomalaisen liikemiehen Erkki Sederqvistin asianajaja Kari Silvennoinen on lähettänyt Venäjän kaupallisen edustuston energia-asiantuntijalle Viktor Sorokinille. Kirjeessä Sederqvist lupaa luopua Nordstream-putken reitin tukkivasta kaivosvaltauksesta, mikäli Venäjä aloittaa neuvottelut Karjalan palauttamisesta.

Lehden haastattelema venäläisasiantuntija epäilee, että Sederqvist yrittää ratsastaa kaasuputken vastaisilla mielialoilla eduskuntaan. Toisen arvion mukaan taustalla on Suomen hallituksen epävirallinen toimeksianto. Valtausanomuksen oikeuskäsittely voi viivyttää putkihanketta jopa kaksi vuotta.

Ja vielä kolmannen arvion mukaan talouskriisi vaivaa Gazpromia, eikä viivytys ole kaasuyhtiöllekään vastenmielinen.

Uutisen kirvoittamassa nettikeskustelussa nimimerkki Richard iloitsee siitä, että oma datsha sijaitsee Karjalankannaksella. Katty puolestaan on valmis liittymään Suomeen vaikka datshaa ei olekaan. Olegin mielestä Suomen hallussa Viipuri kukoistaisi - halvat hinnat, kunnon asunnot, kauniita huviloita, ei roistomaisia poliiseja.

Nimimerkki Opa-Opa ehdottaa kompromissia, joka miellyttää kaikkia ja olisi historiallisesti oikeudenmukainen - Karjala liitetään Suomeen ja Suomi Venäjään.

Keskustelun jyrkintä linjaa edustaa nimimerkki Vay, jonka mielestä herra Sederqvist pitäisi pikimmiten toimittaa rajan yli venäläisen diplomaattiauton tavarasäilössä.

Lähteet: YLE Uutiset