Kepa: Hallitus pyörsi päätöksensä kehitysavusta

Varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahat kasvavat hallituksen mukaan ensi vuonna noin 4 miljoonalla eurolla. Tämä on 60 miljoonaa euroa vähemmän kuin kehyspäätöksessä suunniteltu lisäys. Kehitysyhteistyöstä kiinnostuneiden järjestöjen kattojärjestön Kepan mielestä hallitus todellisuudessa leikkasi kehitysapua.

- Käytännössä Suomen hallitus pyörsi aikaisemman päätöksensä. Budjetissa oli jo tähän suunnattu 80 miljoonaa. Nyt siitä on leikattu valtaosa, sanoo Kepan tiedottaja Pasi Nokelainen.

Nokelainen huomauttaa, että apua kuitenkin tarvitaan maailmassa ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Maailmassa esimerkiksi on nyt yli miljardi nälkäistä ihmistä, parissa vuodessa on tullut 115 miljoonaa uutta nälkää näkevää ihmistä lisää.

- Koska suunnitelmat on tehty tämän hallituksen aikaisempien päätösten mukaan, niin nyt joudutaan tekemään vaikeita valintoja, että mistä se raha sitten otetaan, tyttöjen koulutuksesta, metsähankkeista vai mistä.

Budjettiesityksessä virallisen kehitysyhteistyön (ODA) määrärahat ovat noin 50 miljoonaa euroa suuremmat kuin kuluvan vuoden talousarviossa. Niiden suhde bruttokansantuloon nousee 0,55 prosenttiin, mikä ylittää 0,51 prosentin tavoitetason vuona 2010.