1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. latinan kieli

Latinan kieli elää edelleen

Suomen Ateenassa Jyväskylän yliopisto järjestää Athensis Finlandiae-tapahtuman nyt toista kertaa. Tapahtuman tarkoituksena on tehdä antiikin kielestä ja kulttuurista kansan huvia.

Jyväskylän kävelykadulla todistettin tänään, että latina ei suinkaan ole kuollut kieli, kun latinisti piti puheenvuoronsa Athensis Finlandiae -tapahtuman yhteydessä. Yleisöstä nousi jopa vaatimus pakkoruotsin korvaamisesta valinnaisella latinankielellä.

Latinan kieltä kuulee arjessa harvoin, mutta uutisia kielellä on kuultu jo pitkään. Yleisradion latinankieliset uutiset lähetettiin ensimmäisen kerran kaksikymmentä vuotta sitten. Latinankielisten uutisten toimittaja Reijo Pitkäranta muistaa, että 1.9.1989 uutisaiheita oli kolme.

- Ensimmäinen oli se, että Suomen rautateillä oli tapahtunut kaksi onnettomuutta, jolloin kemikaaleja oli päässyt ympäristöön vuotamaan. Toinen oli se, että pääministerin mukaan Suomessa ei ole rikkaita eikä köyhiä ja kolmas kun Neuvostoliitto moitti Baltian maita yltiöisänmaallisuudesta.

Kieli symboloi pysyvyyttä

Yleisradiossa latinankieliseen kokeiluun lähdettiin hieman epäilevin mielin, mutta kun maailmalta alkoi tulla hyvää palautetta, vakiinnutti uutislähetys paikkansa. 90-luvun alussa jopa itse Paavi Johannes Paavali II kiitti uutisista. Internet-ajan myötä kiitoksia on tullut lähes maailman joka kolkalta.

- Kaukaisin alue on ilmeisesti Tyynenmeren pieni saarivaltio, Palau-niminen saari josta on tullut kannustavaa postia, ja myöskin arabiankielistä maailmaa myöten on palautetta tullut, Pitkäranta kertoo.

Latinan kielellä on historiaa takanaan yli 3000 vuotta, sitä käytetään tänä päivänä paljon asioissa, joiden toivotaan olevan pysyviä. Latina koristaa usein vihkisormuksia, tatuointeja ja erilaisia tunnuslauseita.