1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhannet paenneet Myanmarin yhteenottoja Kiinaan

Tuhannet ihmiset ovat paenneet Kiinan puolella Myanmarin hallituksen joukkojen ja kapinallisten yhteenottoja. Uusimmat yhteenotot tapahtuivat Myanmarin eli entisen Burman pohjoisosissa.

Ulkomaat

Toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka moni ihminen on loppujen lopuksi ylittänyt maiden välisen rajan. Kiinan viranomaisten mukaan rajanylittäjien määrä kuitenkin kasvaa koko ajan. Vanhojen selvitysten mukaan yli 10 000 myanmarilaista on paennut yhteenottoja Kiinaan.

Hallituksen joukkojen ja aseellisten etnisten ryhmien välit Pohjois-Myanmarissa ovat olleet kireät jo jonkin aikaa. Pääkaupungin Yangonin sotilasjuntta on yrittänyt saada kaukaisia maaseutualueita hallintaansa ja on marssittanut niille lisää joukkoja.

Maan etniset vähemmistöryhmittymät puolestaan kokevat, että hallitus yrittää kahlita niiden toimintaa.

Kokangin maakunnassa Pohjois-Myanmarissa elokuun alussa alkaneella kärhämällä voi olla laajat seuraukset. Kokangissa asuu lukuisia etnisiä kiinalaisia ja Kiinan kansalaisia, jotka käyvät kauppaa maiden raja-alueella.

Kiinan suututtaminen on Yangonin juntalle vaarallista, sillä Kiina on yksi harvoista sotilasjuntan ulkomaisista tukijoista. Lisäksi Peking on yksi merkittävimmistä Myanmarin rahoituslähteistä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi