1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Makeisverolle sataa kiitosta, vaikka makeannälkä kasvaa

Hallituksen päätös palauttaa makeisvero on terveysasiantuntijoiden mielestä hyvä asia. Hinnannousun toivotaan vaikuttavan erityisesti sokerilla lihovien nuorten naisten ja lasten karkin kulutukseen.

Kuva: YLE / Arja Lento

Toisaalta taloustaantuma lisää ihmisten makeannälkää. Makeiskauppa on lähtenyt kasvuun tämän vuoden alusta.

Suomalaisten ruokatottumuksia terveellisempään suuntaan vuosikymmenet ohjannut Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska tervehtii ilolla hallituksen päätöstä palauttaa makeisvero ja korottaa virvoitusjuomien verotusta. Puska vertaa makeis- ja limsaveroa tupakka- ja alkoholiveroon, jotka ovat helppoja tapoja edistää kansanterveyttä sekä kerätä lisäveroja valtiolle.

Lihavuustutkija, lääketieteen dosentti Kirsi Pietiläinen puolestaan sanoo, että tutkimuksen osoittavat hintaohjauksen vaikuttavan kulutukseen. Pietiläisen mukaan jopa "fiksut" ihmiset valitsevat helposti halvemman kuin kalliimman ja terveellisemmän. Hänen mukaansa suomalaiset ovat nykyään jo hyvin tietoisia rasvankuluttajia, mutta erityisesti nuorten naisten ja lasten lihavuus johtuu liiasta sokerista.

Makeisteollisuus iloitsi kymmenen vuotta sitten, kun makeisverotuksesta luovuttiin kokonaan. Nyt sen paluu ei ole mieleen.

Vaajakoskelaisen Pandan toimitusjohtajan Ami Wardin mukaan vaikutus kulutukseen riippuu veron suuruudesta.

Toisaalta ainakaan taantuma ei makeanhimoa ihmisiltä vie. Ehkä päinvastoin. Se nähtiin jo edellisen taantuman aikana. Tänäkin vuonna makeisten kulutus on Wardin mukaan lähtenyt kasvuun.

Wardi sanoo, että laman aikana säästetään suurissa hankinnoissa. Muutaman kymmenen sentin tai kolmen euron karkkiostosta ei niin helposti jätetä tekemättä.

Jonkinlaista muutosta makeiskaupassa on kuitenkin nähtävissä. Pieniä pusseja ja pakkauksia myydään aina vain enemmän. Jättipussien myynti on laskussa.