Kirpputoreilla löytyy varastettua tavaraa

Poliisin mukaan laajempia anastusvyyhtejä on Päijät-Hämeessä vuosittain muutama. Lahden käräjäoikeus antoi torstaina ehdottoman vankeustuomion kauppiaalle, joka hankki myytävät tavarat kaupoista varastamalla.

Kotimaa
Kirpputorien idea on kierrättää käytettyä tavaraa. Lahdessa eräällä kirpputorilla myytiin uutta tavaraa, joka oli peräisin keskustan liikkeistä.YLE

Lahden käräjäoikeudessa käsitellyssä jutussa laitakaupungilla myyntipöytää pitänyt kirpputorikaupppias oli ollut ahkera. Tuomituissa noin 30 tapauksessa, jotka ajoittuvat viime vuoden alun ja tämän vuoden helmikuun välille, nainen oli hankkinut varastamalla usean tuhannen euron arvosta tavaraa, pukineita, kosmetiikkaa, valokuvakehyksiä ja muun muassa kenkiä.

Tämä kirpputoritoiminta poikkesi sikäli kierrätystavaran ajatuksesta, että tämän kauppiaan artikkelit olivat uusia. Ja tämä uusien tuotteiden myynti myös paljasti varkaudet kun asiakkaat alkoivat ihmetellä sorttimenttia.

Rikosylikomisario Martti Hirvonen Päijät-Hämeen poliisista sanoo, että pääsääntöisesti kirpputoritoiminta on toki rehellistä, mutta ns. kuumaakin tavaraa myyntipöydillä tavataan. Päijät-Hämeessä tutkintaan tulee vuosittain muutama laajempi anastusvyyhti.

Kirpputoreja käytetään myyntikanavina rikosylikomisario Hirvosen mukaan esimerksiki kesämökeiltä anastettujen tavaroiden eteenpäin ujuttamisessa. Juuri mökkitavara on kirpparille tyypillistä.

Samoin asuntomurtojen sekä myymälänäpistysten saalista tavataaan suosiotaan kasvattaneilla kirppareilla aina joskus. Tavallisesti varastettu tavara myydään jossakin toisessa maakunnassa, jolla yritetään vaikeuttaa sitä, että oikea omistaja ei törmäisi omaansa missään olosuhteissa, sanoo rikosylikomisario Martti Hirvonen.