Arctic Sean kaappauksesta epäillyt kiistävät syytökset

Arctic Sea -aluksen kaappauksesta syytetyt kahdeksan miestä kiistävät syyllisyytensä. Syytetyt kertovat olevansa ympäristönsuojelijoita, jotka hakivat turvaa rahtialuksesta Itämerellä ja joutuivat itse siepatuiksi laivalle.

Venäjä nosti torstaina syytteen kahdeksaa Arctic Sea -laivalta tavattua miestä vastaan. Miehiä syytetään merirosvouksesta, laivan kaappaamisesta Itämerellä 24. elokuuta ja sen 15-henkisen miehistön pitämisestä panttivankeina.

Venäjän laivaston alus Ladny yhytti Arctic Sea -aluksen Atlantilla lähellä Kap Verden saaria elokuun 17. päivänä. Syytetyt ovat Venäjän, Viron ja Latvian kansalaisia.

Yhden kaappauksesta epäillyn asianajaja kertoi Kommersant-lehdelle, että miehet olivat hakeneet myrskyssä suojaa Arctic Sea -laivalta mutta laivan kapteeni ei ollut päästänyt heitä poistumaan.

- Kesäkuun 24. päivänä asiakkaani ja hänen ystävänsä lähtivät kumiveneellä Pärnun satamasta Virosta harjoitellakseen navigointilaitteiston käyttöä, mutta he joutuivat myrskyn keskelle ja pyysivät päästä rahtilaivan kannelle, asianajaja Omar Ahmedov sanoi Kommersantin haastattelussa.

- He eivät voineet jättää Arctic Seata, koska rahtilaivan kapteeni ei ilmoittanut tapahtuneesta rannikkovartiostolle eikä suostunut päästämään heitä maihin missään sopivassa eurooppalaisessa satamassa vaan suuntasi sen sijaan Länsi-Afrikan rannikolle, Ahmedov jatkoi.

Arctic Sea -laivan on määrä saapua syyskuun alussa Venäjän Mustanmeren satamaan Novorossijskiin tarkempia tutkimuksia varten.

Erikoinen kaappaustapaus on herättänyt laajamittaista arvailua muun muassa siitä, kuljettiko Arctic Sea itseasiassa jotain muutakin lastia kuin puutavaraa.