Muuttolintujen bongaamisen kulta-aika on käsillä

Muuttolinnuista tervapääskyt ovat jo lähteneet, ja hyönteissyöjätkin ovat aloittaneet matkansa etelään. Seuraavat kaksi-kolme kuukautta ovat erinomaista aikaa lintujen bongaamiselle.

linnut
Petra Haavisto / YLE

Kokkolalainen lintuharrastaja Marko Pohjoismäki sanoo, että kahlaajia ja vesilintuja voisi näihin aikoihin, elokuun loppupuolella näkyä enemmänkin.

- Nyt on näkynyt silkkiuikkuja, sinisorsia, taveja ja muutama kanadanhanhi. Jos vesi olisi hieman alempana, kahlaajia tulisi heti selvästi lisää. Mutta noin yleensä iltapäivisin on aika rauhallista. Ja metsästyksen alkaminen näkyy myös.

Marko Pohjoismäki kertoo, että metsästyksen seurauksena esimerkiksi juuri kanadanhanhet ovat oppineet välttelemään ihmisiä. Kanadanhanhia on tällä hetkellä suuria määriä useilla pelloilla Keski-Pohjanmaalla. Tänä vuonna lintuharrastaja on tosin laskenut alta 300 lintua. Hänen mukaansa kanta on pienentynyt jopa parillasadalla yksilöllä viiden viime vuoden aikana.

Moni lintupoikue kärsi myös poikkeuksellisesta kesästä.

- Alkukesän kylmä kausi, ja se että merivesi kävi varsin korkealla, karsi vesilintujen määrää. Tänä vuonna esimerkiksi silkkiuikut kärsivät poikastappioita, ja sen takia poikasia on näkynyt aiempia vuosia vähemmän, kertoo Pohjoismäki.

Hyönteissyöjien päämuutto on juuri nyt käsillä. Lintaharrastajat seuraavat tällä hetkellä muun muassa sieppojen, pajulintujen, kirvisten ja västäräkkien matkaa.

Tervapääskyjen ja kahlaajien päämuutto on jo takana päin, enää Keski-Pohjanmaalla näkyy jonkin verran nuoria lintuja, hajaparvina.

Hyönteissyöjien jälkeen alkaa arktisten vesilintujen muutto.

- Syyskuun loppupuolella ja lokakuussa voi sitten bongailla vaikka mustalintuja, kuikkia, alleja ja pilkkasiipiä, Marko Pohjoismäki kertoo.

Viimeiseksi muuttavat siemensyöjät, eli esimerkiksi peipot ja sirkut.

Lintuharrastaja Marko Pohjoismäen kesään on kuulunut kaksi tapausta ylitse muiden. Kalajoella mies näki mystisesti laulanneen kirjorastaan. Kristiinankaupungissa hän sai kunnian Suomen ensimmäisestä ylänkötyllin havainnosta.

Seuraavaksi Marko Pohjoismäki haaveilee näkevänsä siperianrastaan. Lintu ei ole vielä vieraillut Suomessa, mutta syksy on hyvää bongausaikaa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa