Sopisiko Forssan malli Raumalle?

Itsenäisestä sairaalatoiminnasta on saatu hyviä kokemuksia Forssassa. Aluesairaalan pelastuksen yhtenä vaihtoehtona pidetään Raumalla tätä niin sanottua Forssan mallia. Tällöin Rauman kaupunki ottaisi itse hoidettavakseen lopetusuhan alla olevat erikoissairaanhoidon palvelut.

Forssa
Asiakas ja kaksi hoitajaa Rauman aluesairaalan käytävällä.
YLE

Forssan alueella itsenäisempään malliin siirryttiin jo 2000 -luvun alkupuolella.Toimintaan ollaan tyytyväisiä, sillä neuvotteluasema suhteessa sairaanhoitopiiriin on nyt aiempaa parempi. Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja Markku Puro kertoo, että toimintaa on myös jatkuvasti kehitetty.

Entisessä Forssan Aluesairaalassa luovuttiin omasta operatiivisesta päivystystoiminnasta ja synnytyksistä. Samalla keskityttiin erityisesti lasten ja nuorten psykososiaalisiin ongelmiin ja perheneuvolatoimintaan. Leikkauksiakin tehdään edelleen noin 2000 kappaletta vuodessa.

- Kuntapalvelututkimuksen mukaan kuntalaisetkin ovat palveluihin suhteellisen tyytyväisiä, Puro sanoo.

Mihin sitten ylipäätään tarvitaan sairaanhoitopiirejä, jos ilmankin menee näin hyvin?

- Sairaanhoitopiiriä tarvitaan vaativimmissa toiminnoissa ja päivistystoiminnan ylläpitämisessä. Vaativat tapaturmat, kirurgia ja sydäntoimenpiteet tulevat vääjämättä keskittymään isompiin sairaaloihin.

Lähteet: YLE Satakunta