Ruotsi-ottelun tunnelma viritetään kapteeni Hanna Groblerin tyylikoulussa

Korkeushyppääjä Hanna Grobler toimii Suomen naisten kapteenina viikonvaihteen Ruotsi-ottelussa. Maaottelukonkari varaa joukkuekavereitaan varten sinistä nauhaa ja sini-valkoista kynsilakkaa, jotta tunnelma saadaan viritettyä korkealle.

Hanna Grobler
Hanna Grobler Berliinin MM-kisojen korkeuden karsinnassa
Hanna Grobler MM-kisoissa Berliinissä 2009YLE

Viikko MM-kisojen päättymisen jälkeen ohjelmassa on vielä perinteikäs Suomi-Ruotsi maaottelu.

Hanna Groblerin MM-kisaurakka Berliinissä päättyi korkeuden karsintaan ja kyyneliin, mutta silloin itketti silkasta ilosta. Hyppääminen onnistui pitkästä aikaa ilman kipuja ja vammoja.

- Vuonna 2003 oli viimeinen kausi, kun olen urheillut koko kesän ehjänä. Tähän väliin mahtui paljon pahoja pettymyksiä. Nyt kun pääsi pitkän ja kivisen tien jälkeen kilpailemaan terveenä, ei kyyneleitä voinut estää.

Viikko kisatapahtumien välissä on vienyt ajatukset pois urheilusta.

- Olen käynyt ravustamassa, sienimetsällä ja vadelmiakin olen ennättänyt kerätä. Tosin olen täällä kotimaisemissa Ruovedellä vetänyt yleisurheilukerhojakin, Hanna Grobler kertoo.

Kapteeni sytyttää joukkonsa Ruotsi-otteluun

Kun Hanna Grobleria kysyttiin jälleen naisten joukkueen kapteeniksi, marssi hän samantien kangaskauppaan.

- Kävin ostamassa sinistä nauhaa ja olen etsiskellyt myös siniset ja valkoiset kynsilakat esiin.

Kapteenin tehtävä on suuri kunnia, Grobler toteaa.

- Kapteenina saa juoksennella kentällä kannustamassa, ei tarvitse sieltä kauimmaisesta kaarteesta ainakaan huudella.

Hanna Grobler oli varannut sininauhaa myös Berliiniin. Askartelulle ei MM-kisoissa kuitenkaan jäänyt ylimääräistä aikaa.

- Olin hotellikuoleman varalle ostanut nauhaa mukaan ja ajattelin, että voin Berliinissä sitten kehitellä kaikkia erilaisia rusettiprototyyppejä ja Ruotsi-ottelussa sitten esitellä komean repertuaarin. Berliinissä ei kuitenkaan ollut ylimääräistä aikaa, joten prototyypit on aika vähissä, mutta eiköhän tässä tyttöjen kanssa jotain keksitä, Grobler nauraa.

Ensimmäinen Ruotsi-ottelu toi ennätyksen

Hanna Groblerin ensimmäinen Ruotsi-ottelu vuonna 1997 Tukholmassa oli mieleenpainuva elämys.

- Vuosiluku kuulostaa liki historialliselta. Maaottelussa syntyi silloin kuitenkin ennätys. Samaan aikaan kun hyppäsin, joku ihme nakuilija oli siellä screenillä.

Tämän vuoden naisten korkeudessa suurin suosikki on ruotsalainen Emma Green.

- Jotain aika kummallista pitää tapahtua, jos Emma ei kisaa voita. Maaottelussa on kuitenkin se hyvä juttu, että vaikka kärjessä olisi kuka tahansa, pisteet voivat kääntyä silti toiselle joukkueelle, Hanna Grobler muistuttaa.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi