Elämän aakkoset osaksi koulujen opetusta

Jyväskyläläinen sosiaalialan opiskelija Hanna Talonen on huolissaan siitä, että lapset opetetaan kyllä ratkaisemaan yhtälöitä ja nimeämään taivaankappaleita mutta elämää, ihmissuhteita ja itsetuntoa ei kouluissa opetella.

Koulutus ja kasvatus
Hanna Talonen toivoo minuusoppia osaksi koulujen opetusohjelmaa.YLE Keski-Suomi / Arvo Vuorela

Talonen tarttui kynään ja kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalle napakan tekstin suomalaisissa kouluissa annettavasta opetuksesta.

-Yleensä sanotaan, että kouluissa opiskellaan elämää varten. Minusta tämä ei käytännössä toteudu. Toki historia ja matematiikka ja muut ovat todella tärkeitä mutta käytännön arjessa ja ongelmatilanteissa yksin niillä ei pitkälle pötkitä, Talonen sanoo.

Hän ehdottaa, että koulujen opetusohjelmaan otettaisiin mukaan ns. minuusoppi, joka yhdistäisi tietoja ja tuntemusta ainakin sosiologiasta, psykologiasta, terveystiedosta ja ilmaisutaidosta. Käsiteltäviä aiheita voisivat olla parisuhde, yksilöllisyys, vastuu, pahan kohtaaminen, inhimillisyys, ryhmädynamiikka ja vaikkapa sukupolvien välinen vuorovaikutus.

-Käytännön esimerkki voisi olla vaikkapa palautteen antaminen ja sen vastaanottaminen. Se kun tuntuu olevan kovin vaikeaa myös meille aikuisille, naurahtaa Talonen.

Kaikkea ei opi kirjasta lukemalla

Elämän taitoja ei voi Talosen mukaan lukea suoraan kirjasta eikä oppia voi ammentaa luentoja kuuntelemalla. Ryhmässä toimiminen ja toisten ihmisten kohtaaminen olisivat siis minuusopin tunneilla avainasemassa.

-Ideana olisi vertaisoppiminen eli yhdessä harjoitellaan ja yhdessä opetellaan näitä asioita. Oppilaat siis oppisivat toisiltaan, joten lähtökohta tunneilla olisi hyvin tasa-arvoinen, Talonen kuvailee.

Ryhmätyöt ovat olennainen osa monen aineen opiskelua mutta Talosen mukaan tämä ei riitä.

-Näitä töitä tehdessä pääosassa on kuitenkin aina itse oppiaine, ei niinkään se ryhmässä toimiminen. Minusta ryhmässä toimiminen on jo itsessään niin tärkeä asia, että sitä pitäisi erikseen opetella ja harjoitella, korostaa Talonen.

Kuuntelijan kommentti:

Kuinka oikeassa onkaan tämä nuori nainen, joka puhuu koulujen minuusopin puolesta. Meiltä puuttuu jokapäiväisestä toiminnastamme sosiaalinen älykkyys - totta kai, onhan jo niin monen sukupolven ajan eletty milloin vapaan kasvatuksen aikaa, milloin muuten vain korostetusti yksilökeskeisesti eli itsekkäästi.

Vuosi kausia muissa maissa elellessä, aina tänne lomalle tullessa, iski vasten kasvoja ennen kaikkea huonot, toisia arvostamattomat käytöstavat ja hapan asenne ympäröivään elämään. Nyt olen jo taas tottunut tähän, tuntuu ihan normaalilta. Luonani käyvät kesävieraat vaan vielä kyselee, että onko me aina oltu näin juntteja. Ollaan, ollaan!

Elämäntaidollisia aineita kouluihin, kiitos! Urheiluseuroissa opastusta, kuinka toimitaan eri rooleissa, kuten kapteenina ym. Ei meissä ole elektronista sirua, joka itsestään syöttää sopivat toiminnot tarpeen tullen. Pitäisi opetella ja harjaantua.

Memu

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Sanna Pirkkalainen