Suomen suurin ponitalli panostaa jalostukseen

Kauhajoella Kainaston ponitallilla on tuotettu Shetlannin-poneja ja Islanninhevosia jo useampi vuosikymmen. Tällä hetkellä kaikki tallin satakunta ponia ovat omia kasvatteja ja uusia varsoja syntyy vuosittain jopa viisikymmentä.

poni
Shetlannin-ponit ja Islanninhevoset tulevat hyvin toimeen keskenään.Juha Kemppainen / YLE

Reilut kolme vuotta sitten Kainaston ponitallilla tehtiin sukupolvenvaihdos ja perheen poika Marko Nevala alkoi hoitaa tilaa kumppaninsa Tiina Kotolammen kanssa. Vanha isäntä ja emäntä ovat vielä mukana auttamassa ja tallilla ratsastuspuolella on palkattuna kahdeksan tuttua ohjaajatyttöä.

Työtä silti riittää. Etenkin kesät ovat täyttä vipinää. Alkukesästä ponit varsovat, ja isännän ja emännän pitää valvoa yöt läpeensä. Heinäkuusta alkavat astutukset, ja silloin osa poneista lähtee myös ympäri Suomea astutettavaksi.

Suomessa on tällä hetkellä vajaat 9000 ponia, joista suurin osa, reilut 5000 on Shetlannin-poneja. Islanninhevosia on parisentuhatta. Kainaston ponitalli on perustettu 80-luvulla, ja ponielinkeinoa talouden heilahdukset eivät pahemmin ole heitelleet.

Marko Nevalan mukaan näkymät ovat tälläkin hetkellä kohtuulliset. Ponimäärä pidetään jatkossakin noin sadassa. Tilan sikalasta Nevala tulee jatkossa luultavasti luopumaan ja keskittyy vain poneihin.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Minna Salomäenpää