1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n pakolaisavun järjestö järkyttyi pakolaislasten kohtelusta Kreikassa

YK:n pakolaisavun järjestö UNHCR on huolissaan lasten oloista Kreikassa täpötäydessä laittomien maahanmuuttajien vastaanottokeskuksessa. UNHCR:n työntekijät sanovat, että Lesboksen saarella sijaitsevan keskuksen olosuhteita on mahdotonta hyväksyä.

Ulkomaat
Keskukseen suljetut julistavat lakanassaan, että haluavat vapautta, eivät ruokaa.NoBorder-blogi

Lesboksen saarella sijaitsevaan vastaanottokeskukseen on säilötty yli 850 ihmistä, joiden joukossa on 200 lasta ilman saattajaa, vaikka keskukseen mahtuisi oikeastaan vain 250-300 asukasta. Useimmat keskuksessa olevat laittomat maahantulijat ovat kotoisin Afganistanista.

Keskuksessa vierailleiden UNHCR:n työntekijöiden mukaan pelkästään yhdessä huoneessa oli 150 naista ja 50 lasta, joista monet kärsivät ahtaista ja epähygieenisistä oloista aiheutuvista sairauksista.

YK on aiemminkin vaatinut Kreikkaa uudistamaan perusteellisesti turvapaikanhakujärjestelmänsä ja erityisesti suojelemaan turvapaikkaa hakevia lapsia. UNHCR:n mukaan lapsia ja turvapaikanhakijoita ei pitäisi pitää pidätettyinä.

Viime vuonna Kreikan viranomaiset ilmoittivat ottaneensa kiinni 146 000 laitonta maahantulijaa mukaan lukien 2648 lasta, joilla ei ollut saattajaa. Euroopan unioni on vaatinut Turkkia torjumaan nykyistä tehokkaammin ihmisten salakuljetusta Kreikkaan.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi